Alati za selektiranje u Photoshopu

Svi vi koji se trudite raditi u Photoshopu znate da je najveći problem kod montaže upravo selektiranje. Photoshop vam daje nekoliko alata za selekciju, ali koliko su oni korisni, shvatili ste i sami.

Evo prvog, to je pravokutni i okrugli alat kao i alati za selektiranje samo jednog retka.Pravokutni i okrugli alat za selektiranje

Ovaj alat je koristan ako selektirate sve ili želite selektirati jedan dio praznog prostora i obojati ga u neku boju. Njime ništa konkretno ne možete selektirati. Probajte, npr. selektirati nečiju ruku…

Magic Wand Tool

Idemo dalje, evo Magic wand tool. On odabere područje iste boje, ali mu često pobjegne i u drugu ili odabere premalo, ovisi koliki Feather odaberete. Uglavnom, korisno samo za područja gdje imate jake i odvojene boje, recimo za nekakve cliparte, likove iz crtića i slično, ali opet ne dosta učinkovito.  Isto tako i njegov sustanar Quick Selection Tool.

Lasso ToolPosljednji je Lasso Tool. S njim je praktički nemoguće raditi ako nemate savršeno preciznu ruku i otprilike nekoliko tjedana vremena za selektirati, recimo, ogradu. Polygonal Lasso radi na principu ravnih crta što ga čini primijenjivim za ravne crte, ali čim je tu malo zaobljeno, dolazi do sr…, pardon, problema. Magnetic Lasso, što da kažem o njemu, nego da je to kopile svih ovih ostalih. Bastard Magic Wanda i Lasso toola zamišljen da selektira po rubu. Yeah, right, upravo tako. I onda pobjegne tamo negdje u 3PM, a mi kršimo još jednog računalnog glodavca u nastupu živčanog sloma, trećeg od kada pokušavamo selektirati tu vražju ogradu…

Svi su ovi alati korisni u neku ruku, ali za brzu i preciznu selekciju, može nam pomoći samo jedan drugi alat – Pen Tool.

Pen Tool Ovaj alat radi na principu vektora i daje nam najveću slobodu i kontrolu nad selekcijom. Vrlo jednostavno okružimo željeni objekt i nakon toga poredimo krivulje oko njega kako god želimo. Evo u slikama:

Prvo ugubo selektiramo i povežemo linije u zatvoreni oblik.Zatim namještamo krivulju oko željenog objekta – kada pomaknemo strelicu iznad crte, pojavi se mali plusić pored ikone, to znači da doda točku, ako smo iznad točke, pojavi se minus, to znači da izbriše točku. Kada stisnemo Ctrl, tada se pojavi strelica i to znači da možemo pomicati točku kamo želimo.

Pored točke imamo još i dvije linije. To je vektor pa ga možemo kontrolirati malo drugačije. Probajte micati te linije gore-dolje i smanjivati ih i povećavati pa ćete vidjeti kako se krivulja krivi ili ravna ili izobličava na drugu stranu kako vi manipulirate linijama. Vrlo brzo ćete skužiti kako se ponašaju i kako ih kontrolirati:

Dok selektirate, držite povećanje na negdje 200-300%, to bi trebalo biti dosta. Kad postavljate liniju, stavljajte je negdje na pola između pune boje i površine koja će ostati izvan selekcije:

Kada završite, dobit ćete nešto kao na slijedećoj slici. Točkice povezane linijom kao u igri iz dječjih crtanki. Prednost je ovog načina da možete precizno selektirati ne misleći da će selekcija nestati ako krivo kliknete:

Sada stisnete desnu tipku miša usred selekcije i odaberete “Make selection”:

I dobjete selekciju kojom možete manipulirati – micati je, invertirati selekciju i očistiti pozadinu ili što god vam padne na pamet:

Na primjer, promijeniti boju pozadine (stavite novi layer ispunjen nekom bojom iza ovoga, a invertiranu selekciju samo pobrišete) :

Naravno, možete napraviti i obrnuto, prvo napraviti grubu selekciju Magic Wandom pa je transformirati u Path (desna tipka – Make Work Path i onda manipulirati stazom, ali onda dobijete milion točaka i više posla.

Q.E.D.

A kako selektirati nešto kompleksno poput kose? Malo drugačije, ali ništa više komplicirano nego ovo, više o tome u slijedećem članku o selektiranju.

Tagovi: , ,

Ostavi komentar

/a