Blicanje dio drugi – upotreba difuzora i odbijanje svjetla

Neki dan sam pisao o blicevima, ali više sam se u tekstu osvrnuo na neku teoriju o tome na što trebate obratiti pažnju i kako odabrati pravi blic za vaše potrebe (čitaj, i dubinu džepa).

No, koji god blic imali, bilo neki najjeftiniji, bilo ugrađeni ili neki za koji ste izrigali mjesečnu plaću preko nekakvog Dinersa ili Americana i još dublje ušli u minus iz kojeg se nećete izvući ni da prodate bubreg (ali makar imate pošten blic, i neka imate). Uglavnom, svjetlo bilo kojeg blica treba modificirati, usmjeriti, upravljati s njime da bi dobili zadovoljavajuće rezultate.

Jedna od osnovnih igračaka za tu namjenu je difuzor. Nekad je to najobičniji komad bijele plastike ili tkanine, a oni napravljeni u tu svrhu obično imaju kao neke kuglice, zareze i još nekakva čudesa. Namjena difuzora nije, kako mnogi misle, da omekša svjetlo. Istina, difuzor, pogotovo bijeli, će nešto omekšati svjetlo, smanjiti jačinu za možda jednu blendu, ali neće totalno omekšati sjene poput softboxa ili nekog drugog alata za mekšanje svjetla.

Osnovna namjena difuzora je da rasprši svjetlo, da ga difuzira (ts)… Zato i difuzori imaju na sebi one čudesne geometrijske oblike ne bi li svjetlo ravnomjerno razbacali. Sa većinom bliceva dobijete i wide angle difuzor, širokokutni difuzor koji vam omogućava da se svjetlo rasprši pod malo većim kutem nego bez njega. Za ugrađene bliceve imate i plastične difuzore u više boja za neke bezvezne pare (60 kn), u paketu je bijeli, plavi i narančasti s držačem koji se montira u hot shoe.

Ovo je difuzor što se monira na ugrađeni blic. Fotke su loše jer je slikano sa malim kompaktnim aparatićem marke Hyundai (8 Mpix) koji je inače sasvim ok po danu, ali čim je u sobi, performanse su nikakve

Da sad ne gnjavim nekim tekstom, evo slike bez difuzora i sa difuzorom:

Direktno blicanje bez difuzora

Direktno blicanje s difuzorom

Vidite da je na drugoj slici malo slabije osvjetljenje, a sjene su malo mekše. Ono što smo dobili tim difuzoranjem je to da smo obuhvatili veći, širi kut i takvo blicanje je korisno  kada smo bliže nekoj skupini objekata (recimo ljudi, a da nisu naslonjeni na zid da ne ostanu sjene) i želimo ih sve obuhvatiti sa bljeskom.

No, direktno blicanje, čak i kroz softbox, stvara sjene i tu moramo pribjeći nekakvim trikovima ako je moguće. U studiju imamo više rasvjetnih tijela pa lako kompenziramo sjene s fill svjetlom. Ali ako imamo samo jedan blic, onda to zna biti bolno. Na sreću, većina prostorija ima bijeli strop pa nas to spašava. Usmjerite blic u strop pod nekim kutem, uobičajemo većim od 75 stupnjeva da ne bi direktni bljesak zahvatio i objekt snimanja i opalite. Ovaj bljesak mora biti jači od onog direktnog, ali ako blic ima automatiku, vjerovatno će dobro izračunati. Ako manualno namještate, onda ga namjestite na dosta jače od direktnog. Evo rezultata:

Odbijanje flasha sa stropa sa difuzorom

Vidite da se sjene minimalno vide, a da sam pojačao snagu, ne bi se uopće vidjele, ove su sjene nastale od svjetlosti stropne lampe koja obasjava cijelu prostoriju. Ovo je blicano sa difuzorom i auto postavkama blica (ne TTL, auto) i u sve tri snimke blic je bio namješten na jednake parametre. Vidite da smo izgubili blendu-dvije, ali i  i dobili puno bolju sliku sa svim detaljima na mjestu i bez izgorenih dijelova.

Odbijanje sa stropa

Evo, ovdje vidite (ne, nije priprema za pregled analnog otvora, barem ne mojeg) kako se svjetlo lijepo odbilo i ravnomjerno osvjetlilo i Irenu i pozadinu. Sjena ispod police u pozadini je mekana i svijetla, a na njoj su blage sjene ispod nosa i brade jer je svjetlo došlo odozgo i trebali smo postaviti reflektor (bijeli ili srebrni, može i komad najobičnijeg papira ili aluminijska folija) da eliminiramo sjene.

Tako možemo raditi dobre portrete samo sa samo jednim blicem, bijelim stropom i reflektorom od komada kartona.

Q.E.D.

Tagovi: , , , ,

Ostavi komentar

/a