Depth of the field ili dubina polja

Neki dan sam slikao cvijeće u parku u Opatiji i htio sam da mi cvijet bude u fokusu, ali da pozadina bude skroz zamućena:Cvijet - depth of the field 01

Ova tehnika se koristi kada želimo objekt izdvojiti iz pozadine,  nju minimalizirati. Zgodno je za ovakve fotke cvijeta i gdje imamo šarenu i raznovrsnu pozadinu, ali možemo je i koristiti za naglasiti detalje koji su bitni na fotki.

Znamo da se dubina polja dobiva korištenjem objektiva s velikim otvorom, ali ne moramo imati vrhunski objektiv sa otvorom 1.4 da bi uslikali efektnu fotku. Gornja fotka je snimana na 4.5 otvoru blende. Dubinu polja možemo dobiti na više načina. Svakako je i kvaliteta objektiva bitna jer je važna i kvaliteta zamućenja, a ne samo zamućenje, ali dubinu polja možemo dobiti čak i sa džepnim fotoaparatićem. Evo par načina:

  1. Udaljenost objekta od pozadine – ovo ne utječe direktno a DOF, ali se dobiva zamućenje i definitivno je najjeftiniji način dobivanja istog. Problem je što nekad ne možemo dovoljno udaljiti objekt od pozadine (u gornjem slučaju, to bi značilo da otrgnemo cvijet što je neprihvatljivo)
  2. Udaljenost objektiva od objekta – ako neće Muhamed brdu, brdo će Muhamedu, kako bi rekao Bob Rock i bio je u pravu. Ova tehnika u kombinaciji s gornjom, dat će nam dobre rezultate. I ona ima svoja ogrančenja, naravno. Ne možemo se približiti objektivom koliko hoćemo jer ne možemo izoštriti sliku. Macro objektivi pomažu, ali i oni imaju ograničenje, uobičajeno nekih pola metra (što nije loše ako se radi o zoom objektivu). Isto tako, ako se jako približimo, možemo iskriviti geometriju slike pa će se sve izobličiti. Postoje i close up filteri - filteri koji se našarafe na objektiv i s njima se možete približiti i na par centimetara od objekta – ovo je korisno za macro fotografije malih objekata, njih ćete znati cijeniti ako se šetate botaničkim vrtom i slikate tučke i kukce kao i malene figurice
  3. Žarišna duljina – ako povećavamo žarišnu duljinu, isto možemo dobiti DOF, samo se može dogoditi da onda poništimo tehniku broj 2 – približavanje objektiva objektu. Recimo, ako je žarišna duljina 50mm, onda se moramo udaljiti od objekta nekoliko metara, pogotovo ako se radi o portretu 3/4 ili cijelog tijela. S povećanjem udaljenosti, moramo imati veći otvor, a kod jeftinijih objektiva, otvor nije stalan, nego može biti i 5.6 na 80 mm. Uz to imamo i faktor trešnje pa moramo brzo okinuti da ne dođe do zamućenja. Evo sličica gdje se vidi gdje nam je DOF, ili područje oštrine za npr. 80mm, f4 i udaljenost 4 metra od objekta:vidimo da je DOF ili područje gdje će biti slika oštra 37 cm što je relativno malo ako želimo da nam nečija ispružena ruka i glava ostanu oštri. Ako se još više približavamo objektu, to se područje smanjuje, ali ako se udaljavamo, onda je zamućenje manje… Ovdje imate i kalkulator gdje možete izabrati fotić i parametre i izračunati dubinu polja. Ako je dubina polja premala, sve će biti zamućeno pa dobivamo lošu sliku.
  4. Objektiv sa velikim otvorom blende – ako imate objektiv s maksimalnim otvorom 4, onda vjerovatno mislite da bi sa nekim 1.4 DOF bio puno veći, ali varate se. Na nekoj udaljenosti od 2 metra, dobivate samo nekoliko centimetara pliću dubinu što možete dobiti i ako se malo više približite objektu. Objektivi s velikim otvorom su u pravilu dosta skupi, izuzetak je fiksni 50 mm 1.8 Canon koji košta nešto više od 110 eura (ili manje od 80 ako ga kupujete van Hrvatske, recimo u Austriji ili preko bare). Ako radite sa blicevima, onda znate da je nemoguće uslikati objekt sa tako velikim otvorom bez da ga spalite. Ja koristim studijske monobliceve i obično slikam na f11 ili f13. Objektiv s velikim otvorom je svakako preporuka, ali ne za DOF, nego zato jer su ti objektivi kvalitetniji, oštriji, mogu snimati bez blica u lošim svjetlosnim uvjetima. Evo kako je ispala ribetina na f14:

Zapravo je i previše mutna, samo je ovaj dio oko škrga oštar – slikano je na 70mm, f14, 1/200, ISO 100 sa studijskim blicevima, ali s udaljenosti od nekih 20 cm i sa close up filterima nataknutim na objektiv tako da sam se mogao približiti

Evo još dvije slikice cvijeća, obje snimane na f4, ali iz relativne blizine od oko metar-metar i dvadeset:

Tagovi: , ,

4 odgovora na "Depth of the field ili dubina polja"

  • Edo says:
  • Tom says:
  • Filip says:
  • Tom says:
Ostavi komentar

/a