Honey grid u kućnoj izradi

U prošlom postu sam počeo pisati o flashu i njegovoj upotrebi. Danas sam imao malo vremena (tj. volje) da napravim jednu igračku koju već neko vrijeme planiram napraviti, a vrlo je korisna. Do pred malo nisam imao volje jer je bilo prekomplicirano napraviti honey grid za monolight, ali za ručni blic to je nešto manje zahtjevno.

Riječ je o jednom realativno jeftinom dodatku ako se odlučite sami ga izraditi, a dobivate efekt koji će vam koristiti za više stvari. Ako se potrudite, možete čak napraviti relativno kvalitetnu stvar koja će vam potrajati dugo vremena.

Izrada honey grida je nevjerovatno jeftina, a mene je koštala 11 kuna i nekih 25 minuta vremena. I još desetak minuta nakon što mi se prvi put raspao…

Što nam sve treba? Na slici je sve što nam treba za napraviti jednostavan i jeftin honey grid:

  • treba nam jedan blic, ali njega pretpostavljamo da imamo od prije
  • zatim nam trebaju rupice – u ovom slučaju, to su slamčice crne boje promjera 5 mm. Potražite ih po supermarketima, jedan ih mora imati. Ako upotrijebimo slamčice druge boje, bacat će nam svijetlo obojano baš u tu boju. Crna boja upija svijetlost (ovo zapamtite za nešto drugo). Ako želite efekt u nekoj drugoj boji, možete upotrijebiti slamčice druge boje ili na ovakvu napravu naknadno stavljati folije u boji što se meni čini bolje rješenje od izrade nekolicine gridova. Cijena paketa je bila 11 kn.
  • škare
  • ljepilo, mislim da ovakva tubica što je vidite košta oko 20 kn
  • karton ili bolje nekakav umjetni materijal što se da savijati (ovo mi je palo na pamet kasnije pa kad se ovaj raspadne, onda ću napraviti od nečeg takvog, npr. vinila ili plastike)
  • metar ili ravnalo
  • po mogućnosti nekakva ljepljiva traka, makar i obični selotejp
  • malo strpljenja i volje

Sastojci

Dakle, da počnemo, prvo napravite gomilu smeća, tj. razrežite slamčice na neku dužinu i uz to probajte te komadiće držati na jednom mjestu, a ne kao ja koji sam pola njih razbacao po prostoriji, dobar dio ih je ostao ispod kauča, vole letjeti, pogotovo ako režete po nekoliko slamčica zajedno. Ja sam rezao na cca 2 cm (iskreno, neke su 1,5, neke i 3 cm). Što ih režete na dulje komadiće, to će manji biti promjer na koji će se raspršiti svjetlo. Ovo od 2 cm je nekako optimalno, s udaljenosti od neka 2 metra, dobit ćemo na pozadini krug promjera 1 m, ali to je sa mojim blicom, ne znam kako će biti s vašim.

Počnite lijepiti

Evo prvi red

I malo više redova…

I napokon gotovo. Sjećate se članka o dubini polja? Vidite kako je u fokusu samo početak, a već tri-četiri cm dalje je zamućeno. Slikano je s nekih 35 cm na f4.

Nemojte štedjeti na ljepilu, stvite ga dosta između redova, a i na karton kada budete zatvarali konstrukciju. Za svaki slučaj, zalijepite odmah i neku ljepljivu traku preko da se ne odlijepi.

E, sada dolazi ključan trenutak. Ne, to nije isprobavanje kako sam ja odmah učinio i upropastio sve, nego pustite da se vražja stvar zalijepi! Ja sam odmah to nataknuo na blic i počeo slikavati. Potom sam stavio grid na stol, ali tako da su slamčice bile s gornje strane i naravno da je sve poispadalo. Ljepilo se razlilo po stolu i u pokušaju spašavanja zalijepio sam sve prste, usrao majicu jer sam se brisao u nju (idiot) i zalijepio se karton za stol… Na sreću, spasio sam sve. Osim majice. I na stolu je ostalo zakoreno ljepilo… I malo po blicu.

Evo, tako to izgleda nataknuto na flash

A ovako izlgleda “fleka” koju napravi sa cca jedan metar (zid je plav, ne bljesak)

A ovo je prvi pokušaj, igračka je visoka nekih 20 cm pa će prvi pravi rezultati izaći na vidjelo kada dođe neka žrtva do mene na kavu…

Drugi pokušaj, s malo smanjenim bljeskom. Obje snimke su u prostoriji bez svijetla i sa blicem cca 40 cm od objekta – što se više približavate, to vam je radijus blica manji i oštriji, ako želite osvjetliti pozadinu, onda udaljite blic dok ne dobijete željeni radijus i po potrebi stavite nešto naprijed da omekšate svijetlo

Za ovo sam htio prvobitno napraviti jedan ali odustao sam nakon što sam skužio koliko treba slamčica polijepiti i pogoditi promjer reflektora, ali sasvim vam je dovoljan grid za ručni blic

 

Eto, napravite i vi sebi jedan, dosta je koristan i lagan za napraviti, a vrlo je efektan. Na isti način možete napraviti i snoot, no on mora biti okrugli da baca okruglo svijetlo. Ovakva igračka je korisna za osvjetljivanje pozadine kada je koristite sa trećim blicem koji “cilja” pozadinu, a možete ga koristiti i za osvjetljavanje modela pod određenim kutem da izdvojite detalj, npr. glavu iz cijele kompozicije.

Ako upotrijebite neki drugi materijal, recimo vinil, možete napraviti vrlo trajnu stvar koju ćete bez frke nositi sa sobom u torbi, a možete montirati i čičkove za lakšu montažu na blic. I nitko neće pomisliti da to niste masno platili u nekom dućanu foto opreme (a možete i reći da ste to naručili specijalno iz Japana ili Nikaragve i praviti se važni…)

Tagovi: , ,

1 odgovor na "Honey grid u kućnoj izradi"

Ostavi komentar

/a