Iskalibrirajte svoj monitor

Sigurno vam se događalo da uredite sliku na svom kompu i ona izgleda sjajno, a da, kad taj isti uradak isprintate, dobijete drugačije boje, obično pretamne. Isto tako, neka slika koja je kod vas izgledala super pogođena, na nekom drugom ekranu izgleda izblijedjelo, isprano ili prefiltrirano. Trebali biste kalibrirati monitor. Zapravo, kalibracija monitora je ustvari poštimavanje onoga što vam grafička šalje ka monitoru, ali, nije bitno…

Hercules monitor marke MonitorHercules monitor marke Monitor… ako se ovoga sjećate, onda imate koju godinicu, a ako ste i radili na njemu, onda je vrijeme  da razmislite o mirovini (nije da ste baš spremni za nju, ali ako imate 25 godina staža, koliko ima gornji Metuzalem, onda vam je vjerovatno dosta gledanja u ekrane)

Na ovim stranicama imate izvrstan tester za kalibraciju monitora i provjeru da li je sve kako treba. Uzmite si desetak-petnaestak minuta vremena koliko vam treba da to sredite i boje će vam svakako biti bolje. Ako i nemate mogućnost podešavanja monitora preko izbornika (onda vjerovatno imate laptop…), tada imate software, tj. drivere od grafičke kartice u kojima možete podesiti kontrast, svjetlost, gamu i odnos boja (RGB).

Tagovi: ,

Ostavi komentar

/a