Kako grupno konvertirati RAW u JPEG (ili neki drugi format) u Photoshopu

Počelo je ljeto i sezona godišnjih i vjerovatno ispucavate veću količinu fotki i, naravno, sve ispucavate u RAW formatu iz poznatih razloga (podsjetite se). No, pošto se radi o velikoj količini fotografija od kojih mnoge neće trebati daljnju obradu, a htjet ćete ih podijeliti s rodbinom, prijateljima, cijelim internetom ili čak i staviti na cd ili stick pa ih sami sebi odvrtjeti na TV-u (i gnjaviti goste s 1000-10000 slika iz Tunisa kad ih napijete) ili pak želite slike odnijeti na razvijanje (ovo sve manje činimo, a zaista je ljepše prelistati slike ili razviti dobru fotku u velikom formatu i okačiti je na zid). Meni ovo uglavnom treba kada treba pokazati ljudima sve slike sa snimanja pa da odaberu one koje žele obraditi ili razviti.

No, dobro, što god htjeli napraviti s tim slikama, dobro bi vam došlo da netko drugi odradi konvertiranje 100 ili 200 fotki za vas, nego da ih prerađujete ručno jednu po jednu. Tu nam uskače u pomoć naš dragi prijatelj Photoshop koji će strpljivo odraditi taj posao za nas dok mi ispijamo ledeno pivce i češkamo trbuh (ili nešto drugo…).

Gdje? Kako? Idemo u izbornik File – Scripts – Image Processor… i dobivamo slijedeći dijalog:

Image Processor

  1. Pod 1 biramo folder u kojem imamo slike koje želimo konvertirati. Možemo odabrati i podfoldere i da nam PS otvori prvu datoteku na kojoj ćemo izvršiti podešenja koja će se primijeniti na sve slike. Podržani su svi formati RAW datoteka koje podržava trenutačna verzija Photoshopa (kako sam ovo mudro napisao, je li?). CS4 ili CS5 vjerovatno podržavaju sve moguće RAW formate pa ako ste sretni vlasnik ili “vlasnik” nekog od ta dva, možete pretvoriti RAW bilo kojeg fotića u donje formate.
  2. Odaberemo mjesto gdje ćemo spremiti nove datoteke. Ako odaberemo isti folder, PS će stvoriti novi podfolder nazvan JPEG (ili PSD ili TIFF, ovisi što odaberemo pod 3). Originalne slike će ostati netaknute.
  3. Odaberemo tip datoteke. Obično će nam to biti JPEG, ali može vam zatrebati i neki drugi format. Odaberite kvalitetu (od 1 do 12, stavite čim veći ako mislite vi ili netko drugi nešto raditi s tim slikama ili ih namjeravate razviti u formatu  većem od 10×15). Možete namjestiti veličinu ako namjeravate slike uploadati na Flickr, Ptičicu ili neki drugi site. I još profil boja možete namjestiti da se konvertira u sRGB.
  4. Na kraju još možete odabrati i da se primijeni određena akcija i dodati svoje ime ili što već u Copyright polje i odabrati želite li ili ne sačuvati i ICC profil.

Sa Load i Save možete učitati XML datoteku sa postavkama za konverziju ili spremiti trenutne postavke pa ih imate za drugi put.

To bi bilo to! Ovisno o jačini vašeg računala i broju i veličini RAW datoteka, to može potrajati od jedne pive pa do solidnog pijanstva. Živjeli!

Tagovi: ,

10 odgovora na "Kako grupno konvertirati RAW u JPEG (ili neki drugi format) u Photoshopu"

Ostavi komentar

/a