Kako izolirati na bijelom?

Dosta puta imamo potrebu uslikati nešto ili nekoga i izolirati to na potpuno bijeloj pozadini. Uglavnom zbog toga da bi se to moglo upotrijebiti u dizajnu nečega, web stranice, plakata, reklame (osim ako to nije slika guzice, a prodajete slike za reklamiranje HTZ-a…).

Postupak je relativno jednostavan i brz, kao i većina stvari u PS-u koje koristimo za retuširanje. Imajte na umu da se ovo može raditi sa slikama koje su slikane tako da ispadnu izolirane na bijelom, ali zbog nekog razloga to nije ispalo tako (premalo svjetla na pozadinu je najčešći uzrok. Obično se to dogodi ako osvjetlimo samo objekt sa dva ili tri svjetla, a pozadinu ne ili je i objekt bijele boje, npr. tanjur pa moramo podeksponirati sliku da bi se taj tanjur vidio)

Dakle, otvorimo našu sliku, zelenom je označeno gdje je sivo, a mi želimo da bude bijelo.

Dupliramo layer, otvorimo levele (Ctrl+L ili Image – Adjustments – Levels) i “pokažemo” pomoću kapaljke za bijelo, Photoshopu što je bijelo:

Zatim izaberemo “History Brush Tool” iz palete za alate i podesimo ga na njegovim postavkama gore. Možemo uključiti “Airbrush” da nam zbog efekta kao da špricamo bojom, a “Opacity” podesite po volji (vidite na donjoj slici kako se “vraća” boja kako bojim history brushom, označeno kao “prijelazno područje”), ali ga smanjite kad dođete do rubnih područja sa bijelom:

Primijeti ćete da neka područja morate proći dva-tri puta da izađu na vidjelo ako je opacity manji. Isto tako Hardness postavite na nekih 20-30% tako da kod rubnih područja ne morate popravljati. Tamo gdje vam je kosa pa ste malo omašili i vratili sivo ili upotrijebite brush (hardness 0-15%) pa obojajte u bijelo ili upotrijebite dodge i burn alat.

Eh, da.. Evo i guzica sa početka priče. Na ovaj način, možete se riješiti i skoro svake druge svijetle boje, samo Photoshopu morate “reći” što je bijelo (ako pokažete i na crno, on će to proglasiti bijelim).

Doduše, ovakve objekte poput gornje guze je lakše izolirati koristeći Pen tool. Gornja metoda je dobra kad na brzinu želimo popraviti bijelu pozadinu ili kada treba izolirati nekog kosatog, a ne treba nam selekcija, nego izoliranje na bijelom. Ovo je korisnije za fotografe, nego za dizajnere i služi za finaliziranje slike, a ne početak rada kao selekcija.

Komentari su otvoreni za pitanja i diskusiju…

Tagovi: , ,

3 odgovora na "Kako izolirati na bijelom?"

  • Filip says:
  • Tom says:
  • Tom says:
Ostavi komentar

/a