Kako korigirati balans bijele i boje pomoću levela

Sigurno imae dosta slika koje izgledaju kao ova dolje. Loše podešene boje i balans bijele. Ako niste slikali u RAW-u, onda morate smisliti neki drugi način za podešavanje bijele i ostalih boja. Slike ovako ispadaju uglavnom kada slikamo navečer ili u zatvorenim prostorijama, a krivo podesimo fotić ili slikamo u automatik načinu bez blica. Evo jednog jednostavnog tutoriala kako pomoću levela podesiti boje i bijelu. Levele većina ljudi koristi samo da bi posvjetlila/potamnila sliku, ali možemo s njima i puno više.

Dakle, moramo podesiti boje tako da nam gornja slika liči na nešto. Kao i obično, upalimo Photoshop, Elements, Paintshopro, Gimp ili bilo koji drugi program za obradu slike koji koristimo. Dupliramo original layer i počnemo. Možemo upaliti levele tako da stisnemo Ctrl+L (ili iz izbornika Image – Adjustment – Levels) ili iz palete Adjustments izaberemo Levels. Ovaj drugi način je možda bolji ako ćemo raditi samo levele. Zato jer kreira novi adjustment layer, a ne radi na radnom layeru kao kada uključimo levels iz izbornika “Image”. U slučaju da nešto zabrljamo, uvijek možemo taj layer izbrisati pa krenuti isponova.

Primijetite male kapaljke u lijevo. Njih ćemo iskoristiti da na brzinu podesimo bijelu. Odaberite najdonju kapaljku, ona je za podešavanje bijele. Gornja je za crnu, a srednja za sredne tonove. Programu pokažemo što je bijelo i on po tome podesi bijelu boju:

Slučaj je htio da je bijela baš tamo… pazite gdje gurate prste, ovaj kapaljku jer bi se moglo dogoditi da izgorite svjetle dijelove.

Ako smo točno pogodili bijelu, onda dobivamo ovo:

Što u principu i nije loše jer su boje dobro podešene, a nemamo izgorenih dijelova. Svijetli dijelovi će nam izgoriti ako odaberemo presvijetli ton da Photoshopu “pokažemo” što je bijela tako da pažljivo biramo svjetlu nijansu sive dok ne pogodimo točnu.

E, sad, ja nisam previše zadovoljan s dobivenim, pa se zapravo vraćam na početak i idem korigirati isponova, ali ovaj put boju po boju.

Leveli zapravo rade na principu balansa boja, samo što umjesto samo srednjeg klizača, imamo i one na krajevima kojima možemo kontrolirati boje s jedne i druge strane ili svjetlinu ako smo na sva tri kanala (RGB), tj. sve tri boje odjednom pa nam se doima kao da mijenjamo svjetlinu jer je odnos (balans) boja isti. Ako idemo podešavati boju po boju, a ne sva tri kanala odjednom (RGB), onda možemo vidjeti kako se boje mijenjaju kako pomičemo klizače. Ako mičemo samo srednji, onda mijenjamo omjer boja na tom kanalu, a ako mičemo i desni i lijevo, onda podešavamo i jačinu/svjetlinu boja. Pošto je ova slika malo pretopla, onda idemo prvo na crveni kanal i malo oslabiti crvenu:

Boje se podešavaju po slijedećem principu. Na crvenom kanalu balansiramo između crvene i  cyan (svjetlo plave), na zelenom između zelene i magente (to je neka ljučibasta ili lila), a na plavom, između plave i žute. Ako sliku trebamo zahladiti, onda smanjujemo crvenu, tj. idemo prema cyan, a ako sliku želim zagrijati, onda idemo na plavi kanal i pomičemo prema žutoj. Ako se sjećate priče o bojama i temperaturama boja, onda znate da zelena i lila nisu u Kelvinovoj skali (pa prema tome ni u balansu bijele kod fotoaparata) tako da bijelu podešavamo na crvenom i plavom kanalu, ali za korekciju drugih boja, bitna su sva tri kanala pa se slobodno poigrajte dok ne dobijete dobar rezultat.

I evo kako izgleda konačan rezultat, pažljivim podešavanjem sva tri kanala posebno i zajedno, korigirao sam boje, podesio bijelu i sačuvao sam detalje (pogledajte zvučnik otraga i majicu djevojke u sredini) , usporedite s početnom:

Tagovi: , ,

1 odgovor na "Kako korigirati balans bijele i boje pomoću levela"

Ostavi komentar

/a