Kako “poplaviti” nebo

Sigurno ste već snimili brdo fotki gdje ste bili zadovoljni sa objektom, kompozicijom, a možda ste i bili negdje gdje se nećete tako brzo, a možda i nikada vratiti, a bilo je ružno vrijeme ili ste jednostavno okinuli na brzinu i usnimili fotku sa blijedim i beživotnim nebom. Evo jedne fotke iz Budimpešte. Taman sam tamo bio kad je bilo oblačno, ali pošto sam već drugi dan morao krenuti dalje, uslikao sam što se uslikati dalo i pošao dalje.
Početna slika

Tu sam s lijeve strane Dunava i gledam preko u Budu, desni dio grada gdje su na brdu smještene kraljevska palača i svi oni kulturni spomenici i crkve zbog kojih turisti troše svoje tabane i riskiraju infarkt penjući se usred ljeta po kojekakvim stepenicama. Koliko god nisam takav turist, ipak volim zabiježiti svoj posjet s par stotina fotki, tu progovara fotograf iz mene. Taj dan je bilo oblačno (mada je bilo između 30 i 40 stupnjeva, ljeto je bilo na klimaksu) i sve su slike sa sivim i ružnim nebom. Sve se te slike mogu popraviti na vrlo jednostavan način i možete ih upotrijebiti čak  i za komercijalne projekte ako se potrudite.

Kao prvo, malo pojačajte boje dodavajući novi Adjustment Layer (ili jednostavno kliknite na Adjustment paletu pa će se automatski otvoriti novi) i otvorite Hue/Saturation. Ovisno o potrebi, možete urediti Levele, Curve ili ako ste slikali u RAW-u možete podesiti ekspoziciju i u RAW export dijalogu.
Saturation adjustment Layer

Pazite da ne pretjerate s Saturation jer ćete dobiti ovo:
Previše saturation

Dobro je da Adjustment layer možete uvijek obrisati pa krenuti ponovo što nije slučaj kada podešavanje radite iz Image-Adjustments izbornika jer radite direktno na Layeru i tada nije moguće samo izbrisati Adjustment layer da vratite stvari na staro generic cialis over the counter.

Zatim napravite novi layer koji će biti iznad svih. Sada za foreground boju morate izabrati boju. Lijepu plavu nijansu neba. Najbolje je da otvorite neku sliku gdje je nebo prekrasno plavo i odaberete tu boju. Za background boju stavite bijelu. Zatim izaberite gradient tool i vrstu gradienta – Možete plavo-bijeli ili plavo-transparentni. Zapamtite, možete eksperimentirati koliko želite i svaka slika je drugačija, jedna zahtijeva korekciju crvenih tonova, druga samo levele, dok trećoj morate podešavati nešto treće.
Odabir plave boje
Odabir gradienta

Primijenite gradient na novi layer odozgo prema dolje. Pazite da ne prekrijete nekakav vrh, toranj, stablo što se meni dogodilo u prvom pokušaju, nego samo nebo. Vjerovatno nećete pogoditi iz prve, nego ćete malo “gađati” i dužinu i kut dok ne budete zadovoljni. Podesiti Opacity tog layera na cca 75-85% ne bi li oblaci ili šare malo izašli i razbili monotoniju plavoće jer će se primijetiti da ste obrađivali sliku, a i plava će biti prejaka.
Dodavanje gradienta

Za kraj, ja sam odrezao (Crop) onu ogradu na dnu jer je malo upadala u oči:
Kropanje slike

Evo par verzija gotove slike:
Završena slika 1
Završena slika 2
Završena slika 3

Q.E.D.

Tagovi: , ,

Ostavi komentar

/a