Kako se riješiti prištića i bora 1

I madeža i ožiljaka i dlačica i svega ostalog što ne želite vidjeti na licu ili negdje drugdje. Ovo je jedna od osnovnih stvari kod retuširanja, a ustvari je, sa ovim novim softverima, postala prilično jednostavna. Dok su se prije, govorim o mračnim komorama, koristile svakakve maske i ručna obrada, danas je to postalo vrlo lako. Ustvari, više mi treba vremena da napišem ovaj tutorial, napravim sve slike u postavim to na site, nego što bi mi trebalo da obradim deset ili više slika prištavih tinejdžerki. Za primjer sam uzeo slike djevojaka koje imaju samo po par madeža na licu i dekolteu više jednostavnosti i brzine radi, ali isti postupak je i kad dobijemo u ruke sliku neke maloljetnice koja je u pravom smislu riječi propupala.

Ovu brzu i krajnje jednostavnu tehniku posebno će znati cijeniti ženski dio vaše publike, ali i svim muškima će biti drago ako im uklonite neki grozni prišt koji je izletio baš taj dan kad su išli na foktanje.

Evo naše prve slike: Početna slika

Recimo da ona želi portret lica i torza, kao bistu. Prvo kropamo po potrebi:

Vidite uvećano jedan veći i nekoliko manjih madeža na dekolteu:

Prvo odaberemo iz Tool palete Patch tool:

Okružimo madež kao da radimo sa Lasso toolom;

I nakon toga stisnemo sa lijevom tipkom miša unutar selekcije i vučemo prema području gdje nema madeža, a tonovima je najsličnije željenoj boji i teksturi:

Vidimo da je područje unutar selekcije sada nalik okolnom, ali bez madeža.

U ovu svrhu možemo  koristiti i Spot healing tool, ali s njim treba oprezno i zapravo je moguće “liječiti” samo manja područja zato jer on “liječi” na taj način da uzima u obzir okolno područje i na taj način “krpa” zadano. Ako je u blizini, na udaljenosti veličine brusha koji smo izabrali, područje sa drugačijim teksturama od željenih, on će samo kopirati to područje i malo zakrpati rubove:

Vidimo kako je veliki brush kod Spot healing toola samo kopirao susjedno područje i upropastio sliku. Evo ovdje je Spot healing tool upotrijebljen sa malim brushom i pažljivo pa smo dobili dobar rezultat:

I evo nam konačnog rezultata:

Eto, svaka fotka se može ovako obraditi, o vama (zapravo o vašoj mušteriji) ovisi koliko ćete daleko ići s cjepidlačenjem i uklanjanjem  sitnica sa osobe. Ako želite još savršeniju sliku gdje se neće vidjeti apsolutno nijedna crtica ili gdje će lice izgledati kao da je airbrushano, možete lagano proći sa Blur toolom ili još bolje, napravite masku kao ovdje, glamour look je veoma efektan i portreti sjajno izgledaju obrađeni na taj način, poigrajte se sa količinom blura, maskom, izaberite različite postavke Layera (overlay, screen, soft light…) i dobit ćete strava rezultat. Ova tehnika je dobra ako imate nekoga sa puno malih prištića pa se to relativno uspješno zamaskira na ovaj način, ali ipak se najbolji rezultati dobivaju kako je opisano u ovom postu.

Jedna stvar na koju morate paziti je i to da vam monitor bude čist jer se može dogoditi da klikate kao budala nekoliko minuta pa da onda shvatite da je riječ o prašini na monitor, a ne o točkici na koži kako se meni dogodilo s ovom slikom.

Još malo o retuširanju na ovaj način u slijedećem postu, kako skinuti grčeve, bore i ožiljke. Klik.

Kako se riješiti prištića i bora 2Kako napraviti glamour look

Tagovi: ,

Ostavi komentar

/a