Kako selektirati kosu 1?

Selekcija kose je jedna od stvari koje najviše muče korisnike Photoshopa, kako amatere, tako i profesionalce. Čak i nekome tko radi u Photoshopu više godina i stručnjak je, nije mu svejedno kada mora selektirati nekoga s puno razbacane kose. U ovom postu ću pokazati najlakši način selekcije kose. Selektiranje kose bazira se na korištenju maske za selekciju i kontrastu. Najlakše nam je selektirati kosu kada se ona nalazi na nekoj svijetloj (ili tamnoj ako je plava kosa u igri), jednobojnoj pozadini kao na ovoj slici:

Prvo dupliramo Background layer. Ovo se naučite raditi sa svakom slikom jer onda imate original ako što pođe krivo pa se imate na što vratiti, a da ne učitavate sliku ponovo ili zatvarate bez snimanja i gubite i ono što ste uspjeli dobro napraviti. A u slučaju da radite selekciju, po kopiranom layeru možete raditi što želite pa onda selekciju primijeniti na original.

Zatim idite na Channels (na istoj paleti kao i Layers). Klikajte na oko sa strane i provjerite na kojem kanalu je kontrast između kose i pozadine najveći. Obično je to plavi. Duplirajte ga i selektirajte duplikat, a ostali kanali neka budu ugašeni.

Zatim odaberite Levels iz Image – Adjustment izbornika (ili Ctrl+L). Pomaknite desni klizač prema sredini i vidjet ćete da se slika potamnjuje. Zatim pomaknite desni isto prema sredini i posvijetlite sliku. Morate dobiti najveći kontrast između kose i pozadine, kosa vam treba ići prema crnoj, a pozadina prema bijeloj boji. Pomognite se sa sva tri klizača dok ne dobijete zadovoljavajući rezultat. Pazite da ne pocrnite previše dijelove koji su zapravo samo sjena između vlasi. Koncentrirajte se samo na kosu, zanemarite ostale dijelove tijela.

Kada ste zadovoljni sa zacrnjenjem kose, onda odaberite Brush tool i sa crnom obojite unutrašnjost tijela. Pazite na rubove. Možete uključiti ostale kanale pa će vam ovaj izgledati kao crvena maska preko slike pa ćete vidjeti gdje bojite. Pazite da Blue copy bude selektiran kada bojite. Ako pozadina ima sivih tonova, njih možete obojiti u bijelo.

I ovako kad je gotovo:

Za svaki slučaj, povećajte sliku i uključite onaj pregled da vidite sve kanale i Blue copy kanal i zumirajte na kosu. Ako nije baš dobro poklopljeno, tj. ako imate viška područja koje je obojano ili manjka, onda se možete pomoći Dodge i Burn toolom uz Brush tool. Oni ne djeluju kao Brush da bojaju područje, nego ga posvjetljuju i potamnjuju dok ga konačno ne izbijele ili pocrne. Sa Dodge alatom možete posvijetliti i izblijediti područje, a sa Burn suprotno. Kombinirajte njegove opcije za Highligts, Midtones i Shadows i Exposure nemojte staviti na maksimum, držite ga nagdje najviše na pola i izblijedite/pojačajte prostor gdje vam je ono što izbacujete ili kosa.

Kada ste zadovoljni sa maskom, onda idite na Select – Load selection i odaberite Blue copy. Bit će vam selektirana pozadina. Odaberite sva tri kanala i vratite se na Layere pa odaberite kopirani i zatvorite (kliknite na oko…) Background layer. Ako se želite riješiti pozadine, stisnite DEL. Sada možete napraviti novi layer i staviti ga ispod ovog bez pozadine i u pozadinu staviti što god želite, neku boju, gradient, drugu pozadinu…

Imajte na umu da, ako baš niste neka cjepidlaka, na ovaj način nećete selektirati baš svaku vlas, ali to nije ni toliko bitno, glavno je da realistično ulovite većinu. Bilo koja tehnika selektiranja kose relativno zahtjevna i zahtijeva dosta vježbanja prije nego je budete koristili, pogotovo sa nekim pozadinama koje su slične boje kao i kosa. Isto tako selektiranje kose vremenski dosta dugo traje. Tehnika opisana u ovom postu je nekako najjednostavnija, a takva je zato jer imamo tamnu kosu i svijetlu pozadinu. U nekom od slijedećih postova pokazati ću kako preciznije selektirati ne samo kosu, nego i tijelo.

Tagovi: , ,

Ostavi komentar

/a