Malo o kišobranima

Sezona kiša je, nadam se, za nama, ali potreba za kišobranima ne jenjava. Naravno, za sve one koji su fotografi ili se tako osjećaju. Kišobran je prilično bitan dio opreme svakog studija, ali koristan je i na terenu. Kišobran možemo koristiti kao reflektor ili kao difuzor. Ili kao oboje, ako je riječ o specifičnom brolly box kišobranu.

reflektirajući bijeli kišobran
Bijeli kišobran s crnim pokrovom – reflektirajući kišobran

Kišobran sa gornje slike je najčešće u upotrebi. Reflektira skoro 100% svjetla koje dobiva od blica i ima veliki kut “djelovanja”. Ja ga koristim za fill light, a većina ljudi ga isto tako koristi. Ponekad ga koristim kao glavno svjetlo ako koristim samo jedno svjetlo za portret do struka za mid i low key fotke (što su to mid i low key fotke? dobra tema za slijedeći post…).

Viđe li ga…

Ovakav se tip  kišobran može koristiti i kao srebrni, ako želimo imati više kontrasta. Ili zlatni, ako želimo zatopliti sliku. Isto tako možete preko svjetla staviti gel pa bojiti svjetlo, ali to sad nije bitno. Bitno je da ovakav kišobran reflektira svjetlo, skoro sto posto, u boji koju mu damo. I razbaca svjetlo pod prilično širokim kutem.

Kišobran isto tako možemo koristiti i kao difuzor. Isto tako ćemo imati prilično ravnomjerno svjetlo raspršeno pod prilično velikim kutem. Na ovoj slici je brolly box tip kišobrana. Difuzorni. Kišobran se rastvori poput gljive i tako raspršuje svjetlo na sve strane svoje kape, a sa stražnje strane ima crnu tkaninu koja spriječava raspršavanje iza.  Svjetlo se baš i ne da kontrolirati, ali je ravnomjerno i dobro za portrete cijele osobe. Ili skoro cijele…

Obratite pažnju na stručno napravljen nosač kišobrana, možda se ne vidi na slici jer je maleno, ali riječ je o najobičnijem fušarenju koje ne zaslužuje komentar osim da kažem, mogao si se malo potruditi, majstore. I oko nosača za rasvjetno tijelo isto.

Postoji još jedan tip brolly box kišobrana koji je zapravo obrnut od ovoga gore i izgleda kao kombinacija prvog kišobrana i softboxa. Znači, kao da imate prvi kišobran sa navučenom bijelom tkaninom koja dodatno difuzira svjetlo. Što je zapravo zgodan i jednostavan softbox koji složite u roku od odmah.

To su zapravo i glavne prednosti kišobrana – što su spremni za montažu isti čas i možete složiti scenu za 10-15 minuta (zajedno sa razvlačenjem stativa i postavljanjem rasvjetnih tijela). Uz to, kišobrani su i jeftini (onaj gornji brolly box je oko 200 kuna, a negdje vani vjerovatno i manje, možda i 20-25 dolara kamagra uk). Ako vam je i to preskupo, možete u obližnjem China shopu nabaviti kišobranče za desetak kuna koje će sasvim dobro poslužiti svrsi (imam jedan mali, bijeli, koji koristim kao difuzorni i radi isto kao i ovaj “studijski”, samo morate ukloniti ručku, preporučam da to izvedete odmah u dućanu, da ručku otkinete uz zgrčeno, srdito lice i uz povik, pred očima prodavačice i vjerovatno je nikad nećete moći uvjeriti da ste fotograf i da biste željeli da vam pozira).

Za ekipu na terenu, i one koji ne žele sa sobom vući kofere sa rasvjetom, postoji i ovo:

Stativ, nosač za flash i bijeli kišobran – vrlo jeftino, a možete cijeli sistem koristiti kao dosvjetljivač kad radite vani ili “putno” svjetlo, pogotovo ako nabavite dva komada. Na slici je i daljinski okidač između Speedlighta i nosača tako da je flash dosta visoko, ali radi i ovako sasvim dobro…

Evo raspored sa dva kišobrana, brolly box je glavno svjetlo, a običan bijelo-crni reflektirajući kišobran je fill. Imajte na umu da se ovakav raspored može napraviti i relativno jeftino, ne morate imati studijske monobliceve poznate marke za rasvjetu. Možete nabaviti nekakve manualne bliceve Yonghuo za cca 300-350 kn po komadu ili polovne za sličnu lovu (vidio sam neki dan da se prodaje Metz 36 za 400 kn, to je Metzov ekvivalent Canonu 430, ima TTL i pokretnu glavu). Kišobrani su od 100-200 kn (ili 10 u China shopu…). I daljinski, radijski okidači s tri prijemnika i odašiljačem su oko 250 kn. Da se razumijemo, ova kombinacija nije zamjena za studijske bliceve, prvenstveno zbog jačine svjetla koje dobivamo, ali je korisna i uz malo vještine, možemo dobiti sasvim zadovoljavajuće fotke koje izgledaju profesionalno.

Evo i slike sa ovakvim rasporedom:

No, dobro, možda za kraj i malo ljepši model…

I što reći o kišobranima za kraj. Vrlo korisne stvarčice. I vrlo praktične, daju prilično dobro svjetlo za sitne pare. Loše je što se njihovim svjetlom ne da baš upravljati tako da dobivamo široko razbacano i jednolično svjetlo bez neke mogućnosti ograničavanja ili usmjeravanja (osim prebacivanja deka preko njih, ali to nije rješenje). Odlični za high key fotke (da, shvatili ste, high key su one fotke gdje ima puno svjetla, kao one dvije gore, mid key je osrednje osvjetljena slika sa strateški raspoređenim svjetlima, a low key je sa vrlo malo svjetla gdje sliku dočaravamo sjenama) i vrlo jeftini.

Živjeli.

Tagovi: , ,

2 odgovora na "Malo o kišobranima"

  • Willie says:
  • rambo c. says:
Ostavi komentar

/a