Microstock agencije – Dreamstime

Već sam nekoliko članaka posvetio microstock agencijama, ali kako prolazi vrijeme tako dolazim i do novih saznanja. Prije nekoliko dana sam malo proučio Dreamstime, agenciju koju sam zapravo zapostavljao jer mi baš i nije išla prodaja. Slike sam slao tek reda radi i nisam se baš trudio malo proučiti stranice, forume i slike koje se prodaju.

Što je tako drugačije kod Dreamstimea? Ništa naročito, upload je relativno jednostavan, keywording i dodavanje kategorija jako dobro riješeno. Imaju novu opciju i za lokaliziranje mjesta gdje je fotka snimljena i to preko Google maps pa možete sliku i tagirati što je vrlo korisno jer vas može i kupac tražiti i po lokaciji. Dreamstime ima i vrlo brze editore – u pravilu ne čekate više od dva dana da se slike pregledaju i stave na prodaju.

Još jedna stvar na koju morate obratiti pažnju na Dreamstimeu su editorial slike. One se vrlo traže i dobro prodaju. Pogotovo su tražene svježe slike koje imaju novinsku vrijednost. Ne samo da će vam tu sliku odobriti u roku nekoliko sati, nego i, ako je slika vrijedna kao materijal za dnevne novosti, dobit ćete i bonus od 5 dolara odmah. Znači, ako imate slike sa nekog svjetskog društvenog događaja, koncerta godine, prosvjeda, sukoba, ratova, nesreća, čega god da je trenutno aktualno, te slike odmah šaljite i očekujte ne samo bonus, nego i dobru prodaju. Na te slike se i ne odnosi ono što ću napisati u slijedećem odlomku…

Kod Dreamstime morate paziti na slijedeće – imate upload limit. To znači da ne možete slati slika koliko želite. A vaš limit ovisi i o tome koliko slika vam je odbijeno, tj. postotku slika koje su vam prošle selekciju. Ako vam je odnos odbijenih i primljenih mali, može vam se dogoditi da imate pravo slati samo nekoliko slika tjedno buy priligy online canada.

Druga stvar koja je različita kod Dreamstime su ilustracije. Vektore ne uploadate direktno kao kod drugih agencija, već šaljete JPEG, a vektorski dokument možete poslati poslije kao dodatni format kada vam je ilustracija već odobrena, a ne morate uopće. Ova mogućnost uploada dodatnog formata vam je opcija i za fotografije – možete uploadati RAW.

Ako nemate nekih želja prodavati vaše radove, na dreamstimeu možete skinuti i besplatne slike koje možete koristiti za svoje projekte što je isto zgodna stvar. Evo banner sa džabe slikama pa prošvrljajte malo.


 

Tagovi: ,

Ostavi komentar

/a