Microstock stranice – Shutterstock

Svojevremeno sam pisao o microstock agencijama i mogućnosti da se zaradi koja kinta na vlastitim fotkama. U ovom postu ću vam malo predstaviti microstock site koji mi donosi neku lovicu, za sada stotinjak dolara mjesečno, ali svaki dan sleti na moj račun makar nekoliko dolara. S obzirom da imam relativno mali portfolio, samo nekih 60 slika, ovo je sasvim dobar rezultat. U microstock vode sam se uključio tek prije kratko vrijeme i skužio sam polako što i kako raditi da bi došlo do rezultata. Dao sam sebi zadatak da postavim 10-20 slika svaki tjedan. Ne stignem više zbog drugih obaveza, ali vjerujem da ću imati solidne prihode za koji mjesec kada napunim svoju galeriju. Ovaj mjesec je drugi zaredom da sam ubrao po 100 i kusur dolarčića.

Shutterstock je site koji ima u ponudi više od 10 miliona (!) slika, ali svatko tko se uključi i potrudi, može već za nekih mjesec-dva očekivati prvu lovu. Normalno, prvo se mora malo prokužiti što se traži. A traži se svašta, od slika izoliranih na bijelom do neobičnih ljudskih situacija, pejzaža, industrije… Jako su tražene i vektorske ilustracije, a i video datoteke.

Svi koji se bave fotografijom, imaju hard diskove pune fotki i raznih ilustracija, vektorskih i rasterskih. Prilično je jednostavno probati i uploadati dvadesetak fotki pa vidjeti kako će vam krenuti.

Kod  Shutterstocka kao prvo morate uploadati deset svojih slika od kojih sedam mora proći inspekciju kvalitete da bi dobili dozvolu da uploadate i prodajete slike. Ako ne prođete iz prve, nemojte odustajati, pročačkajte malo po stranicama pa ćete shvatiti što se traži. Prednost je Shutterstocka ta da nove članove i one s manjim portfoliom “gura” na vrh pretrage što nije slučaj s ostalim microstock stranicama gdje je poželjno da imate velik portfolio da biste došli do kupca.

Kako  odabrati fotke koje šaljete na prvi test (a i poslije)?

 • Kao prvo, na početnoj stranici vam savjetuju da uloadate svojih deset najboljih slika. I učinite to. Nije bitno koje tematike, gleda se kvaliteta.
 • Nemojte previše obrađivati slike, ako sliku prefiltrirate ili izmijenite boje jer tako fotka bolje izgleda, malo je vjerovatno da ćete proći. Ostavite sliku kakva je, kropajte je ako je potrebno da dobijete dobru kompoziciju, podesite kontrast, levele i boje i to je to. Vi slike ustvari prodajete nekom tko će ih upotrijebiti u svojem dizajnu, znači želi da ta slika bude netaknuta.
 • Pazite na kvalitetu – pazite da nema šuma, da vam bijela nije izgorena, da nemate razne “duhove” od svjetla ili prefiltriranja (Sharpening). Prije nego se odlučite poslati sliku, pogledajte je na 100% veličine i provjerite šum, kakvi su rubovi, prijelazi između pojedinih stvari na slici i preskočite sliku ako nije dobra.
 • Pazite što šaljete. Možda je vama vaš pas najslađi na svijetu, ali ima na milione slika pasića i mačkica. Snimite nešto zanimljivo, probajte napraviti neki koncept. Neobičnu kombinaciju. Nije nužno da vaša fotka ima deset profi modela u poslovnim odijelima da bi bila uspješna, dapače, svi mogući snimaju upravo to, poslovne ljude, wellness… znači ostavite se toga, a i svoje kolekcije zalazaka sunca i psa i mačke, radije uslikajte jagode u šlagu i preljevajte ih čokoladom. Snimanje neće biti samo zabavno, nego i ukusno.
 • Ispunite podatke o vašoj fotografiji u nju tako da ne morate svaki put kada šaljete sliku na neki drugi sajt, unašati ručno i te podatke. U PS-u imate File info iz izbornika File i unesite naziv slike, opis i keywordove. Obično se unosi 5-50 keywordova, nekakav naslov od 5-6 riječi i malo duži opis. Možete označiti i da je slika Copyrighted i upišite svoje ime, a možete i mail i web site. Pazite s keywordovima da budu relevantni, ako pišete gluposti, odbit će vam sliku. Uz mrkvu možete staviti “narančasto”, “korijen”, ali nemojte staviti “zec”. Iako svi pomislimo na zeca kad se spomene mrkva, opisno nema nikakve veze s njom.
 • Ako budete odbijeni prvi put, onda vas stave mjesec dana na čekanje dok ne možete ponovo pristupiti testiranju. To je zapravo i dobro u neku ruku, kada vam slike testiraju, dobijete mail sa objašnjenjem što ne valja, a što je prošlo. I imate mjesec dana da malo poradite na sebi i snimite nešto novih fotki. I nitko ne kaže da nećete proći od prve, samo se držite gornjih savjeta pa bi trebali proći.
 • Nemojte odustajati ako vas prvi put odbiju ili prođete pa stavite nešto slika, ali ništa ne bude od prodaje neko vrijeme. Istražujte malo, proučavajte slike, postoji i forum pa možete postaviti koje pitanje drugim fotografima, tražiti kritiku. Iznenadit ćete se kako su ustvari svi srdačni i žele pomoći. Možete i meni ovdje postaviti pitanje, otvoren sam za pomoći svima.

Još nešto? Da, ne treba vam neka strašna oprema da bi počeli, vaš SLR ili čak i neki bolji kompakt sasvim će dobro poslužiti ili ako ste ilustrator, vjerovatno imate Adobe Illustrator ili Corel Draw. Legalnu verziju, naravno… Pogledajte i popis ostalih MS stranica koje sam popisao ovdje, korisno je učlaniti se u više njih, ali Shutterstock će vam prvi pokazati rezultate i to nakon kratkog vremena, kod ostalih će proći neko vrijeme da vam se počinju isplaćivati.

Ne očekujte ništa preko noći, gradite vaš portfolio mjesec-dva, odredite si vrijeme kada ćete uploadati i sređivati fotke, glavno je da radite kontinuirano i sve će doć samo po sebi.

Lova? Pa zapravo, iako se na takve stranice prijavljujemo s namjerom da nešto zaradimo, gledajte i s druge strane da imate koristi jer se razvijate i kao fotograf. Slike će vam postajati sve bolje, imat ćete kritiku, loše slike će vam biti odbijene. Microstock zahtijeva tehnički kvalitetne fotografije i morat ćete poraditi na tome i bit će vam drago. Lova će doći sama po sebi kad budete dovoljno dobri.

A pare vam mogu doći na tri načina – na PayPal, na Moneybookers ili da vam pošalju ček. Vi birajte kako vam je najbolje. Ček možete unovčiti i kod nas bez problema, sve veće banke to rade. Obično treba oko 20-30 dana da dođe do vas i ovisno o lovi, nekad će vam isplatiti odmah, nekad ćete čekati 20 dana da lova legne na vaš račun.

Ako se odlučite učlaniti u  Shutterstock, bilo bi lijepo od vas da se učlanite preko linkova koje sam objavio u ovom članku. Time ništa ne gubite, ali meni pokazujete podršku da nastavim raditi i skupljati informacije i objavljivati ih ovdje.

Hvala na čitanju i Klik na link, komentari su otvoreni za sve.

Shutterstock

Tagovi: ,

6 odgovora na "Microstock stranice – Shutterstock"

 • PL says:
 • Marina says:
 • Tom says:
 • Marina says:
 • Tom says:
 • Marina says:
Ostavi komentar

/a