Nekoliko novih igrački

Prije stanovitog vremena naručio sam set modifikatora za speedlite i konačno je stigao. Riječ je o setu modifikatora svjetla koji se montiraju na flash. Nekim normalnim riječnikom – mali softbox sa nekoliko raznobojnih presvlaka, difuzorska kugla, vratašca, snoot, mali beauty dish i nekoliko saća.

I, evo, prvi test je pokazao koliko je to vrijedno. Set se inače reklamira kao Portrait kit i zapravo služi svrsi. Svi znamo da studijsko fotkanje ili fotkanje sa svijetlima samo ponekad ide sa jednim izvorom svijetla. Ovi dodaci mogu poslužiti ili kao zamjena za glavno svjetlo na terenu ili kao dodatno svjetlo u studiju / lokaciji. Zapravo sam to i imao na umu kada sam naručivao ove stvarčice. Htio sam da mi moj Canon 580 EX II služi kao hair light ili beauty light (sjeća li se netko ovog) u studiju. A isto tako su neki dodaci jako korisni za rad na terenu. Na primjer, kugla je super za snimanje grupa negdje gdje je strop visok ili ga nema pa ne možete napraviti bouncing. A i ljepše je svijetlo. Softbox sa presvlakama može poslužiti za bojanje pozadine, a snoot za pozadinske efekte.

Za cifru od nekih 60 funti plus 10 za poštarinu (ili prevedeno u kune za manje od 600 kn) dobio sam 6 dodataka. Ne pitajte kako sam izbjegao carinike. Ionako mi nije jasno kako je dozvoljeno u zemlju unositi robe u vrijednosti do 1000 kuna, a kada vam dođe poštom, onda carine i jedan DVD. Ili uvijek nađu neki način da vas oderu na neznanje (jeste li znali da se na tehničku robu ne plaća carina koliko god koštala, nego samo PDV? Niste? Sad znate. Slijedeći fotić ili kameru možete kupiti i vani pa kad se prebije povrat njihovog PDV-a i našeg, tu ste negdje, ne nasjedajte na priču da se sve može riješiti sa 100 eura u sobici iza zavjese i da vam time čine uslugu). Uz to je dobro imati poznanika u Sloveniji ako roba dolazi iz EU… Eto, izdao sam se. No, i da platimo i PDV i carinu, opet ovakve stvarčice koštaju manje da ih kupimo preko eBaya, Amazona ili čega već, nego da ih kupimo kod naših trgovaca. Što mi nije jasno kada Kinezi prodaju po istoj cijeni i Hrvatima i Britancima. No, ostavimo se ćorava posla i rasprave koja nema smisla. Da vidimo što to imamo:

Dodaci za flash

Ovo gore je nosač koji se montira (čitaj, nagura) na glavu flasha i na njega se montiraju dodaci. Nažalost, imao sam opciju da naručim samo jedan nosač. Inače je moguće da se naruči i više njih po cijeni od 10 dolara više (50 kn), ali kad sam ja naručivao, nije ih bilo, a ja sam to mooooorao kupiti odmah. Na klipić  koji je uvećan montiraju se svi dodaci osim softboxa. Za njega dobivate šipkice od savitljive i izdržljive plastike (bar se nadam) koje zagurate u one rupice koje vidite na nosaču i onda zategnete na crno-srebrni dio softboxa. Ako budete nabavili ovu stvarčicu, skužit ćete vrlo brzo i sami kako. Meni je trebalo malo više vremena… Crna tkanina mi ne ulijeva neko povjerenje, ali se nadam da će izdržati dosta vremena. Zašto nosač ima još nekoliko rupica, nije mi jasno, ali možda je moguće još štogod montirati na to. Ne pada mi ništa na pamet, ali to sam samo ja…

Evo i softboxa sa bijelom presvlakom, a dolje i sa plavom.

 

Blue je plavo

Ovako izgleda bijela pozadina (tj. najobičniji bijeli zid) kada blicnemo jednom šesnaestinom (1/16) snage sa udaljenosti od nekih metar i pol. Pošto je kod mene skučeno, ne mogu baš najbolje demonstrirati kako izgledaju pozadine u boji kada još slikate nekoga, ali probajte zamisliti. Trebalo bi par metara prostora da glavno svijetlo ne utječe na pozadinu. Ovako nastaju sjene, boja se izgubi jer je glavno svjetlo jače… Idemo dalje.

Gore je pokušaj koji baš i nije najbolje uspio jer sam morao staviti softbox na cca metar od pozadine pa je prejak bljesak da lijepo i ravnomjerno oboji pozadinu, a glavno svjetlo još radi sjenu (to je ono što se ne vidi jer je amaterski izrezano iznad desnog ramena, ali se vidi softbox kako viri iznad lijevog…). Uz to još imamo odbljesak sa zida pa dobivamo plavi rub. Bojenje pozadine ćemo ostaviti za neki drugi put kada budem imao veću prostoriju na raspolaganju rx tadalafil.

Sad ćemo vidjeti kako ispadaju slike sa svakim od dodataka po redu, a bez dodatnih svjetala tako da vidite goli efekt sa svakim od njih. Model nije bog zna šta, ali dobro je da nije pijan, od tog tipa se može svašta očekivati pa i to da dođe mrtav pijan u 10 ujutro na snimanje:

Prvo smo slikali sa softboxom. Kod svake snimke blic je bio namješten na 1/2, a blic je postavljen na stalak s desne strane fotića pod nekih 60 stupnjeva u odnosu na model i malo iznad glave. Brzina okidanja je 1/60, a f je 4.5. ISO 100. Kod beauty disha sam malo pojačao ekspoziciju u PS-u jer je ispalo malo tamnije, a ostale fotke su as-is. Fotka sa softboxom je zapravo ispala sasvim ok. Ako imate drugo svjetlo za fill ili koristite softbox za fill flash vani za portret, stvar bi trebala raditi sasvim dobro.

Druga fotka je sa beauty dishom. Vidjet ćete da radi nakako duplu sjenu i da ima svjetliji vanjski krug. Beauty dish uglavnom koristimo za mekšanje svjetla na licu, a pošto je ovaj mali, ne možemo ga koristi za nešto veće tako da bi mogao biti koristan kada radimo butterfly postavu svjetla. Unutarnji krug se može lako izvaditi pa se može upotrijebiti i kao standardni reflektor od nekih 60 stupnjeva (odokativno). Uz pomoću nekih DIY rješenja (fušarenje) montirat ću ga na studijsku flash glavu, a isto tako bi mogao upotrebljavati i snoot. Kad smo već kod snoota, evo slike:

Primijetite da je osvjetljena površina malo elipsasta. To je zbog oblika blica. Kada je na njega montiran honey comb grid sa najmanjim rupicama (10 stupnjeva), onda je skoro okrugao. Prvo ide snoot bez ičega, pa sa 20 stupnjeva i na kraju sa 10. Vidjet ćete da se na rubovima malo primijete rupice od grida, nadam se da će iz drugog položaja biti bolje jer će inače biti neupotrebljiv (ako vas zanima kako je to izgledalo u vlastoručnoj izvedbi).

Evo sada slike samo sa gridom. Sjene su oštre, a tek na rubu vidite sjenu, kad se postavi na pravo mjesto, raditi će dobar gradient na pozadini:

I za kraj imamo sliku sa kuglom usmjerenom u zrak. Vjerovatno smo imali i nešto bouncinga, ali smisao kugle je da nam pomogne kada slikamo na terenu negdje gdje ima dosta ljudi, a nemamo od kuda dobiti bouncing. Dobar primjer je vjenčanje i slikanje u crkvi gdje bi vam dobro došlo malo blica, a ne možete postaviti deset svjetala. Ova kugla vas može spasiti kada dođe do grupnog slikanja i izbjegavanja ružnih sjena. Ljudi će vas čudno gledati i pitati vas zašto, ali pobogu, zašto imate luster montiran na fotoaparat, ali vi se ne dajte zbuniti i ignorirajte smijeh nestručnih osoba. I uslikajte ih kad čačkaju nos ili su pijani pa nek se smiju. S mekim sjenama…

Ako dođete u priliku da kupite ovako nešto ili neke od ovih stvarčica, svakako odvojite nešto love i kupite par igrački. Na eBayu se ovakav komplet nađe i po 60 usd (što je oko 300 kn), a uveselit će vam život bilo da ste profić ili samo eksperimentirate s rodbinom i prijateljima u garaži.

P.S. zaboravio sam sliku sa vratašcima, tj. na engleskom – Barn Doors. To je zato jer je model već od snoota inzistirao na pivi pa smo ovo snimili naknadno. Ovim možete kompletno upravljati smjerom svjetla i čini ga jako fleksibilnim i korisnim dodatkom, pogotovo za hair light:

Kao što vidite, svaki od ovih dodataka ima svoje karakteristike, svaki proizvodi svjetlo na svoj način i svaki od njih ima svoju specifičnu namjenu. Neki od njih su pogodni za modificiranje pozadine, neki od njih za osvjetljavanje žrtv… pardon, modela, neki su idealni za dobivanje dramatičnih sjena za crno-bijele fotke… Da ne duljim, bilo da ste odlučili nabaviti ovakav kit ili ćete se inspirirati člankom pa si izraditi neke od ovih stvarčica u DIY fušarenju sa ostacima starih lampa iz podruma, ljepljivom trakom, čičkovima i ostalim jeftinim materijalima, imat ćete vrlo korisne stvari ako slikate ljude. Živjeli!

Tagovi: , , , , , ,

3 odgovora na "Nekoliko novih igrački"

  • rambo c. says:
  • tom says:
  • recipes says:
Ostavi komentar

/a