Nova stakla

Evo, počelo je ljeto i manje sam vremena u stanu pred kompom pa se tako i smanjila produktivnost na ovim stranicama. Isto tako, više se vremena provodi vani. I slika. Došao sam u priliku da nabavim novi polovni objektiv i odlučio sam ga uzeti. I dobio sam više nego sam mislio, vrhunski objektiv za Canon aparate.

Dolazi u paketu s torbicom i hoodom

Radi se o Sigmi 24-70 E DG sa fiksnim otvorom blende na 2.8 u svojoj najvećoj otvorenosti, a 32 kada je skoro zatvoren. Kada ga umete u ruku, odmah vam je jasno da se radi o mrcini. Težak je 700 grama, a kad na uračunate i aparat od minimalno 450 za Canon 300-550D do nekih 800 za 10-50, 7 i 5D aparate, dolazite do nekih kilo i pol i ako još veselo zakačite nekakav poveći blic, onda vam je jasno da ćete se osjećati kao u teretani i vjerovatno vam ne gine upala mišića nakon nekog višesatnog snimanja tipa vjenčanja ili koncerta.

Promjer filtera je ogromnih 82 mm te tako otežava nabavu filtera. Nije da ih nema, ali je nešto manja paleta, a i dobrano su skuplji od, npr. 58 mm koji su standardni za nižu i srednju klasu, a veća čak i od većine L objektiva koji su obično 72 ili 77. Moj je došao s UV Marumijem koji košta oko 300 kn. Dimenzije objektiva su 88.6×115.5 mm kada je najmanji i idu do 152,5 kada je razvučen do kraja.

Dugačka i debela mrcina koja može izazvati falusne konotacije i usporedbe tipa “velik auto, mali …”. No, usprkos tome što je velik (mada nešto sitno manji od L objektiva istog ranga i otvora), sasvim lijepo leži u ruci i svojom težinom balansira s aparatom i ugodno je s njim raditi i duže vrijeme. Možete ga upotrebljavati i kao walk-around objektiv, ali to će zahtijevati poveću torbu ili ruksak i nemoguće je nositi ga u nekoj torbici koja se može vezati oko pojasa, pogotovo ako imate namjeru hood držati nataknut cijelo vrijeme. S prijašnjim objektivom, nosio sam aparat u nekavoj futrolnoj torbici koja se da zakačiti za pojas i tako mi je aparat bio na dohvat ruke i spreman za snimanje u par sekundi. S ovim to nije moguće, a još me i prolaznici gledaju kao da imam nekakvo oružje u ruci.

Objektiv ima dva kotača na sebi, jedan za zumiranje, jedan za fokusiranje. Na prvi pogled sam pomislio da je idiotizam da je veći kotač za fokusiranje i da je na mjestu gdje bi trebao biti onaj za zumiranje (kao što je na manjim objektivima), ali kad sam ga uzeo u ruku nataknutog na fotić, shvatio sam da je zoom kotač točno ondje gdje treba biti. Težište cijele naprave nam je točno tamo gdje se spajaju objektiv i fotić i dlan držimo ispod aparata i pčetka objektiva tako da kotač za zumiranje dođe točno na prste kojima ga okrećemo. Jedina zamjerka, koja to zapravo i nije, je ta da Sigma ima obrnuti smjer za zumiranje od Canona. Znači, ono što je na Canonu lijevo, na Sigmi je desno. Nakon 15 minuta se naviknete, ali ako često mijenjate objektive, malo ćete biti zbunjeni dok vam sve ne legne generic levitra 20mg.

Isto tako, objektiv se izvlači kada idemo prema kraćim duljinama (24 mm), a uvlači se u sebe dok idemo u tele područje. Najmanji je na nekih 60-65 mm, a na 70 se opet izvlači nekih 10 mm. Toliko o look-and-feel. Nekima će ovakva mrcina predstavljati mučenje, a nekima je ovo taman.  Za ove prve rješenje je uzeti neki drugi objektiv koji je isto solidan, a ipak malen (poput mog 28-105 kojeg usput i prodajem pa ako nekog zanima, može mi se javiti). Za ove druge, ovaj će objektiv biti taman i možda će poželjeti još i veći (da li je to vezano s onom pričom o velikom autu, ne znam).

Za manualni zoom moramo učiniti dvije radnje, a ne jednu kako smo do sada navikli. Naime, uz standardnu AF/MF sklopku, moramo i povući kotač fokusa prema dnu aparata (vidi se A kada je u auto modu i M iznad kotača kada je u manual modu). U neku ruku je ovo gnjavaža, a u neku ruku zgodno jer ako slučajno okrenemo kotač kada je u auto modu, onda je kotač u praznom hodu i ne maltretira objektiv, tj. motor zooma.

Zamjerka ide na Lens Hood koji bi, po meni, mogao biti malo veći. Sa strane je cca samo jedan centimetar i meni se čini da je to nedovoljno za spriječiti flare u nekim situacijama. No, valjda inžinjeri znaju što rade, a ako mi ipak bude premali, produžit ću ga na neki od DIY načina ili nabaviti drugi, ako nađem hood tog promjera uopće.

Usporedba veličina – 18-55, 3.4-5.6 koji većina ljudi dobiva u kitu s Canon aparatima, zatim 28-105, 3.4-4.5 (to je onaj koji se prodaje, izvrsno stanje, pažem i mažen, sa zaštitnim filterom, kuha kavu i pleše flamenco…) i na kraju ova Sigma 24-70, 2.8. A što je sa slikama? Pa radi njih i kupujemo objektiv. Točno tako, ako nekog zanimaju tehnički detalji, koliko i kakve ima leće i u koliko su grupa podijeljeni, može produžiti na Sigminu stranicu i pročitati detalje.

Nas ovdje zanima što mi dobivamo s ovom zvjerkom. Sigma (na onoj stranici) kaže da je objektiv namijenjen full frame digitalnim aparatima, ali i da će jako dobro raditi i sa 1.6 crop aparatima (dakle, većinom). Kupio sam objektiv od tipa koji ga je prodavao jer je kupio veći (ali ima mali auto pa nas sad ostavlja zbunjenim) i vidio sam slike koje je radio na 5D Mark II. Taj aparat ima 21 MPix i to zahtijeva i strašan objektiv. Slike sa Sigmom su i više nego dobre, a za cijenu objektiva (oko 4500 kn novi, polovni cca upola manje) par sitnih nedostataka i mrvicu manje oštra slika naspram Canonovom pandanu istog raspona i otvora blende, neće opravdati razliku u cijeni koja je cca dvostruka (a ako sam dobro vidio u oglasniku, cijena polovnog Canona je 7500 kn).

U radu s aparatima koji imaju nižu pikselažu, 6-10 MPixa, objektiv će biti nevjerovatno oštar, boje zasićene, slika bez vidljivih deformacija (možda malo barrel na wide strani, ali na 1.6 aparatima neće biti baš vidljiv jer je to nekih 35mm). U usporedbi s ona dva objektiva sa slike, Sigma ima nešto bolje boje u odnosu na 28-105 i nešto je oštrija, a u odnosu na 18-55 je dan i noć razlika. Oštrine, preko boja, aberacija itd. Slikano na f9, 1/100, ISO 100, boje su točno pogođene (zid u pozadini je zaista malo rozast, nije bijeli). Cvijet je točno pogođen, a i zelena je dobra.

Detalj na 100%. Slikano je s nekih 30 cm što znači da se možete približiti i više od deklariranih 40 cm za macro.

Zamućenje je isto vrlo dobro, prijelazi su čisti, na ovoj žarišnoj duljini (f9), a dobri su i na f2.8.

Što više reći, osim da se idem malo prošetati i rešetati okolicu. Izuzetno sam zadovoljan s ovim objektivom i za te pare je zaista premija. Odličan je za vanjske fotke, ali i za unutarnje, pogotovo ako imate neki od novijih fotića koji imaju kvalitetne snimke bez šuma na višim ISO vrijednostima (recimo na 800, uz ovaj objektiv i ISO 800, možete poslikati crkvene svečanosti bez blica na 1/60 ili brže). Nije toliko oštar kao Canon L stakla, ali košta neusporedivo manje (i što je najvažnije, ako ne namjeravate razvijati slike A2 formata u kvalitetnom tisku, to se zaista može vidjeti samo na 100% na ekranu, za razvijene slike do A4 formata, nitko to ne može primijetiti).

Boje su fantazija, slika zahtijeva minimalno korekcija na računalu, ako i toliko što se tiče boja i kontrasta. Malo se vidi barrel na wide kraju na full frame aparatima, ali nema objektiva gdje se ne vidi na 24mm i manje. Rekao bih da je ovo jedan dobar objektiv koji neće razočarati ni poluprofiće, a ni profesionalce.

P.S. Jesam li možda negdje napisao da prodajem objektiv, Canon 28-105, 3.5-4.5 USM II, odličan, sačuvan, sa zaštitnim filterom… Oštar, lagan, izuzetno brzo zumira (USM). Super objektiv za po-okolo, pogotovo sa nekim manjim aparatom tipa 450D ili 1000D, neusporedivo bolji od kit objektiva 18-55 (ma pazi ti mene kako se hvalim…). Evo par slika napravljenih s njim -, link, link, još, još. Imam i close-up filtere za njega (4 komada, +1, +2, +4 i 10x) za macro fotke (približite se na 5 cm od objekta).

Tagovi: ,

Ostavi komentar

/a