Pojačavanje boja Lab color metodom, nastavak

U prošlom postu sam opisao kako poboljšati boje i ukupan dojam slike koristeći Lab kanale. Pritom je napomenuto da ta metoda može djelovati destruktivno na crvene tonove. U tom slučaju možemo jednostavno maskirati crvene dijelove i koristiti one s original layera. Evo kako ćemo to jednostavno maskirati:

Ovo je crvena sa poluprozirnom maskom – miješano s originalnog layera i s obrađenog.

Prvo ćemo selektirati crvenu boju pomoću Color range opcije iz Select menija.  Podesimo Fuzziness po volji tako da dobijemo željenu selekciju. Ako bolje pogledate, tamo gdje su tamniji tonovi i tamo gdje crvena prelazi u neku drugu boju ili tamniju nijansu crvene, crvena nije izgorena tako da nam je selektiranje lakše, tj. ne mora biti totalno precizno:

Kada smo dobili selekciju, možemo je pretvoriti u masku. A to ćemo dobiti tako da u Layer paleti kliknemo na ikonicu za masku (izgleda kao bijeli krug u kvadratiću),  a ako istovremeno držimo stisnut Alt, onda ćemo dobiti i pripadajući kanal.

Masku sada možemo zablurati. S maskama možemo raditi praktički iste radnje kao i s layerima ili selekcijama – možemo ih transformirati, rotirati, primjenjivati filtere na njih itd. Ovdje primjenjujemo blur iz razloga da smekšamo rubove maske da bi se maskirani dio glatko spojio s nemaskiranim (isto kao kad crtamo masku sa mekanim kistom, da bi prijelaz bio mekan i nevidljiv). Ako nismo zadovoljni sa selekcijom ili želimo biti precizniji, masku možemo lako popraviti sa kistom. A da masku učinimo malo prozirnom i dodamo i crvenoj boji efekta koji smo dobili korekcijom lab kanala, možemo preko maske bojati bijelu sa smanjenim opacityjem da malo otkrijemo obrađeni layer i pomiješamo ga s originalnim:

Eto, to i bilo to, relativno jednostavno i brzo, a vrlo efektno.

Tagovi: ,

1 odgovor na "Pojačavanje boja Lab color metodom, nastavak"

Ostavi komentar

/a