Pojačavanje intenziteta boja slike pomoću kanala

Mnogo puta uslikamo neku fotku i tek kad je vidimo na računalu shvatimo da to nije ono što smo htjeli. Što onda? Photoshop ili neki drugi program može spasiti stvar. U jednom prijašnjem postu sam pokazao kako pojačati boje i dojam slike pomoću Match color, a ovdje ćemo pokazati jedan drugi način, mrvicu kompliciraniji, ali vjerovatno i bolji gdje ćete manje izgubiti na kvaliteti, izbjeći noise ili chromatic abberation koji se mogu pojaviti ako pretjeramo sa podešavanjima, filterima, levelima itd. Evo ovdje jedna blijeda, isprana slika i ispod nje malo poštimana u Photoshopu:

Bezlična, isprana slika

podešena slika

Pa da počnemo:

  • Prvo dupliramo layer
  • Zatim  moramo prebaciti sliku u lab color – Image – Mode – Lab. Vjerovatno vam je slika u RGB formatu i takva bi trebala biti i poslije. PS će pitati da li želimo napraviti Flatten image kod prebacivanja, a mi moramo reći da ne želimo (da nam ostanu oba layera):

Prebacivanje u Lab

Don't flatten

  • Nakon toga odaberemo Channels, oni su u istoj paleti kao i Layeri:

Kanali

Kod Lab colors imamo specifične kanale. Kod RGB boja imamo red, green i blue kanal (i sve zajedno), a kod Lab color tu su Lightness, A i B kanal. Ako vas zanima više o tome, pročitajte na Wikipediji. Isto tako možete se malo informirati što to Color space ako ne znate da bi uopće imali predodžbu kako to sve funkcionira.

Ukratko, color space je matematički prikaz boja pomoću brojeva i odnosa među njima. Svaki mode ili color space koristi određene načine da brojkama prikaže boje i osvjetljenje. Najuobičajeniji su RGB (red, green, blue – tako računalo prikazuje boje) i CMYK (cyan, magenta, yellow i key – black – da, to vaš printer koristi za miješanje boja). Uobičajeno, kad radimo u nekom programu za crtanje ili obradu fotografija, koristimo RGB i vjerovatno znate da je ffffff bijela, a 000000 crna (heksadecimalno), a sve ostale su nešto između. Zašto je tako i kako to zaista funkcionira, ne bih ulazio u to u ovom postu jer je to tema za nekoliko članaka.

Mi ćemo ovdje samo pokazati kako upotrijebiti lab mode i kanale za poboljšavanje slike. Kako vidite na gornjoj slici, kada selektiramo a kanal, onda vidimo samo neke blijedo-sive obrise. Sada morate podesiti “zavoje”, tj. Curves. Stisnite Ctrl+M ili odaberete Image – Adjustment – Curves. Nemojte ići na Adjustments paletu jer će to stvoriti novi Adjustment layer. Podesite liniju kako vidite na slici – povucite krajnju desnu točku s vrha ulijevo do crte i isto tako donju lijevu udesno do prve crte:

Podešavanje zavoja

Isto tako napraviti i s b kanalom pa onda kliknite na Lab channel i eto, od bezličnog sivila dobili ste živu sliku predivnih boja. Najvjerovatnije…

Sada morate prebaciti sliku natrag u RGB mode. Opet pazite jer će vas pitati da li želite “izravnati” (flatten) sliku. Nemojte jer će vam originalni layer najvjerovatnije trebati. Ako ste kojim slučajem nezadovoljni dobivenim layerom, možete se poigrati sa Opacity i smanjiti je malo (kod ove slike isto je opacity smanjen na nekih 80%) da slika izgleda prirodnije.

Ovaj način podešavanje boja može utjecati na crvene nijanse. Njih možda možete najbrže podesiti uz pomoć maske. Odaberete Selection – Color range i odaberete vašu crvenu boju koja ne izgleda dobro. Podešavajte fuzziness dok ne budete zadovoljni sa selekcijom. Zatim stisnite Alt i kreirajte novu masku (na dnu palete s layerima). Ako držite Alt, onda će se maska pokazati kao novi kanal. Primijenite Gaussian blur na tu masku da smekšate rubove. Možete smanjiti efekt maske tako što ćete preći preko nje (preko crnih dijelova) sa mekanim Brushom  i Opacitiyem brusha postavljenih na nekih 30-35. Što znači da će maska biti siva pa će se malo vidjeti ono što smo zamaskirali. Ovaj postupak ću detaljnije pokazati u slijedećem članku na slici gdje ima dosta crvenog područja.

Svi ovi načini podešavanja koje ćete zapravo u praksi kombinirati sa ostalim tehnikama. Npr. možda ćete podesiti levele ili krivulje ili boje prije ili poslije ove tehnike kako biste dobili bolju sliku. Možda se ne treba držati preporučenih vrijednosti kod podešavanja (Opacity, range, nešto treće), nego ćete eksperimentirati i dobiti bolju sliku kombinacijom nekoliko tehnika.

Da napomenem, ova tehnika se može izvesti u bilo kojem programu za obradu fotografija koji ima Layere, kanale i krivulje, Photoshop, Gimp, Photopaint, Paintshop pro… princip je isti, sve su ostalo nijanse. Radi se samo o matematici.

Tagovi: , ,

2 odgovora na "Pojačavanje intenziteta boja slike pomoću kanala"

Ostavi komentar

/a