Pojačavanje intenziteta boja

Početna slika

Nakon duže pauze evo konačno i jednog teksta. Kratki i jednostavni Photoshop tutorial, a pomoću kojega ćete brzo i efektivno poboljšati vaše slike.

Vjerovatno ste uslikali brdo fotki koje su vam kasnije izgledale kao da su malo isprane, bez doboljno živosti, boje su nenaglašene itd. A slike sadrže dobar objekt koji biste rado upotrijebili na bilo koji način. Mnogi takve slike poboljšavaju upotrebom Hue/Saturation podešavanja, ali postoji još jedna fora u Photoshopu koja je jednostavnija, daje isti efekt, a možda je i bolja s stajališta kvalitete jer ne uzrokuje toliko šuma ako pretjerate kao Hue/Saturation. Predstavljam vam Color Match iz izbornika Image – Adjustment.

Color Match podešavanje ima i druge mogućnosti i upotrebe (vidjet ćete a ovim stranicama ako ikad dođem do toga), ali sada ću opisati kako ga koristim za boost boja.

Otvorite neku sliku, recimo prirode, gdje su nam boje malo slabije, a htjeli bi da budu naglašenije, npr. lišća, cvijeća. Duplirajte layer i odaberite Color Match. Zanemarite sve ostale opcije osim Color Intensivity i Luminance. I to tim redoslijedom mada su drugačije poredane u prozoru.

Podešene boje i osvjetljenje

Color Intensivity nam odrađuje najveći dio posla, naglašava boje i obično je u redu kada se klizač povuče do 125-135. Probajte u drugom smjeru pa ćete dobiti crno-bijelu sliku, ali to je priča za drugi put.

Luminace je kontrola osvjetljenja (poigrajte se slobodno, neće se ništa dogoditi, zato dupliramo layer na početku rada da možemo krenuti ispočetka ako zaribamo). Obično je dosta povući ga do 110-115, ali sami ćete vidjeti da li je to tako dovoljno/previše.

Ako Luminance povećamo više nego je potrebno, ili povećamo koliko je potrebno za efekt koji želimo na većem dijelu slike, a manji dio izgorimo (recimo osvjetljeni dio na bradi, nosu, usni ili nebo…), možemo napraviti masku i “vratiti” taj dio s donjeg, originalnog layera. No možda baš želite pojačati boje do daske i izgoriti neke dijelove da bi dobili željeni efekt.

Možete i pojačati parametre do kraja, pretjerati sa bojama i osvjetljenjem, a onda smanjiti Opacity na tom layeru i kombinirati ga s originalom. Svime se zapravo možete poigrati i vidjeti kako to najbolje djeluje na vašu fotku s time da pazite na šum (ili ne pazite ukoliko želite tiskati sliku određenog formata s određenim brojem boja tako da to neće utjecati na završni produkt).

Parametri pojačani do kraja

Obično se Match Color koristi na kraju kao završni finiš na obradu (nakon retuširanja, levela, balansa boja i što god već radili prije) pa prije svega pazite koliko ste se razmahali u PS-u da ne ispadne slika puna šuma.

Načelno je ova metoda dobra za slike pejzaža jer naglašava intezivitet boja, lišća u jesen, trave u proljeće i sličnih stvari, dok za portrete možda bolje odabrati i druga podešavanja jer nam može upropastiti ton kože pa će osoba izgledati neprirodno (da li je netko spomenuo prekvarcane spodobe s naše celebrity scene?). Isto tako netko može i za pejzažnu sliku reći da je kičasta ili već viđena ili može pobrati hvalospjeve, ali to je već stvar subjektivnosti i pretencioznosti nekih gledatelja (nazovimo ih prokletim filozofima bez ukusa). Zato vi napravite onako kako se vama sviđa i kako mislite da to treba izgledati ma što god oni mislili i govorili o tome.

Tagovi: , ,

Ostavi komentar

/a