Rasvjeta i sjene – pojmovi

Svi koji se bave fotografijom znaju da je fotografija igra svjetlosti i sjene. Možda je s tog aspekta najbolje proučavati crno-bijele fotografije i studirati sjene, osvjetljenje, kutove… Već sam pisao o rasvjeti za mali studio, blicevima (još malo) i još koječemu. Volio bih malo ući dublje u osvjetljenje. Točnije, kompliciranije osvjetljenje gdje se možemo sa sjenama pogiravati tako da dobijemo poslovne portrete ili umjetnički osvjetljene aktove.


Hard disk slikan uz pomoć Honey grida, sjene su vidljive, a pozadina se doima siva mada je potpuno bijela, pomagalo je efektno za crno-bijele aktove

Prvo bi morali definirati pojmove, nazive nekih pomagala i nazive za različita svjetla koja koristimo za osvjetljenje. Pisati ću nazive i na engleskom i (nadam se adekvatne), prijevode na hrvatskom. Ovo je nekih osnovnih dvadesetak pojmova koje ćete susretati i koristiti u svakodnevnom radu:

Svjetla:

 • Key light ili glavno svjetlo – najjače svjetlo koje određuje fotografiju – smjer svjetla, sjene.
 • Fill light ili ispunjenje – služi da bi anulirali ružne ili neželjenje sjene izazvane glavnim svjetlom. Obično je s druge strane objekta i slabije je od glavnog svjetla.
 • Effect light ili osvjetljenje ugođaja – svjetlo koje nije niti glavno, niti fill. Obično je to svjetlo za osvjetljivanje pozadine da bi dobili zanimljiv efekt ili svjetlo koje odotraga “lupa” u kosu ne bi li se ostavio dojam da je osoba odvojena od pozadine. Obično se treće svjetlo koristi za efekt trodimenionalnosti. Ovakvih svjetala može biti i nekoliko.

Dodaci za oblikovanje svjetla koji se montiraju na rasvjetno tijelo:

 • Reflector ili reflektor – montira se direktno na rasvjetnu glavu i služi za primarno odbijanje i usmjeravanje svjetla. Ima ih raznih veličina napravljenih pod raznim kutevima. U zadnjih par godina je jako popularan Beauty dish – specijalno napravljen reflektor koji daje mekano svjetlo i glamurozan look.
 • Soft box – veliki, raspršeni izvor svjetla koji dolazi kroz difuzor. Ima ih svakakvih veličina, kvadratnih, pravokutnih i oktogonalnih. Uglavnom se koriste za Key light.
 • Umbrella ili kišobran – Uz softbox, jedan od najčešćih pomagala. Jednostavniji za sastaviti, u svakom slučaju. Može se koristiti kao bouncer tako da se svjetlo odbija od njega ili kao difuzor/softbox tako da svjetlo prolazi kroz njega. Obično je bijeli. Što veći, to bolji. Danas ima i softboxova koji su varijacija na temu – kišobran na prednjoj strani kao difuzor, a straga se pokrije crnom tkaninom (iznutra srebrnom ili bijelom) do izvora svjetla te se tako stvara efekt softboxa.
 • Snoot - konusno oblikovana igračka koja se montira na blic i služi za usmjeravanje svjetla na jednu točku. Može povećavati intenzitet ili omekšavati, a mogu se na njega dodati i razni dodaci kao Honey grid, razni Gobo oblici ili nešto treće.
 • Honey grid – saće, služe za oblikovanje svijetla. Mogu se koristiti u kombinaciji sa snootom ili možete napraviti sami jedne.
 • Barn dors ili vrata – također služi za oblikovanje svjetla. To su “vrata” sa četiri krila, vidjeli ste ih u svim filmovima o snimanju filmova. Njih ćete vjerovatno najzadnje nabaviti ako ih uopće nabavite. Možete ih improvizirati tako da nalijepite kartone ili nešto drugo na reflektor.
 • Gobo – specijalne stvarčice za oblikovanje svjetla, obično pozadine. Mogu biti samo neki geometrijski oblici (rupice) na limu koji simuliraju zvjezdice ili nešto drugo, a mogu biti i komplicirani pa izgledaju kao projekcija. Ako imate projektor dijapozitiva, možete ga iskoristiti za ovu radnju.
 • Gels – gelovi. Zapravo, nisu gelovi, nego su komadi prozirnog materijala koji “bojaju” svjetlo. Pazite kako ih koristite da netko ne bi pomislio da ste zapravo krivo namjestili balans bijele… Preporučljivo je koristiti ih sa živim bojama.

Dodaci za oblikovanje koji se ne montiraju na rasvjetno tijelo:

 • Bouncer ili dosvljetljivač – obično bijeli, srebrni ili zlatni. Služi za dosvjetljavanje odbijanjem svjetla. Koristan za portrete po sunčanom danu, ali i u studiju. Dosvljetljivač može biti i bijeli zid, strop ili komad kartona.
 • Flag ili zastava – obrnuto od dosvljetljivača, služi da upije svjetlo, a ne da ga odbije. Koristi se za naglašavanje sjena. Može poslužiti bilo koji komad crne tkanine ili stiropora. Možete uzeti bijelu ploču od stiropora i s jedne strane je obojati u crno pa tako imate vrlo koristan komad studijske opreme.
 • Diffuser ili difuzor – tanki materijal koji propušta svjetlost, služi za raspšivanje svjetla i mekšanje. Može biti od papira ili prozirne plastike, a može poslužiti i obična plahta. Difuzori koji se nataknu na flash su tvornički napravljeni da raspršuju svjetlost.
 • Scrim – tkanina koja služi za mekšanje svjetla (u principu difuzor i scrim mogu biti jedna stvar ako su od tkanine razapete na okvir, razlika je u namjeni). Ja koristim zavjesu za tuš od umjetnog materijala (tkanina kao ona od šatora ili skafandera).

Eh, i to je bilo više-manje to. Vidite da sam i odustao od prijevoda sa engleskog, a i ovo što sam preveo, ne vjerujem da je točno… Ali pretpostavljam da svi koji su ovo pročitali, kuže o čemu se radi. Sada nam sljedi zabava sa kombinacijama osvjetljenja. Samo da skupim neke fotke i napravim šeme za pozicije rasvjete.

Tagovi: ,

Ostavi komentar

/a