Rasvjeta – postavke svjetla za snimanje modela u studiju

U prošlom postu sam naveo osnovne pojmove u rasvjeti. Došlo je vrijeme da prijeđemo na konkretnu stvar. Kako postaviti rasvjetu u studiju. Ovdje vidite da baratamo sa čak šest svjetla. Naravno, ne morate imati svih šest i ne moraju svih šest biti blicevi. Obično će većini biti dosta dva ili tri (poželjno je tri) izvora svjetla. Ovo može uključivati i reflektore (bouncere) i obične stolne lampe. Normalno da bi bilo lakše raditi sa profi opremom, sa monoblicevima i njihovim dodacima, ali neke stvari možemo i sami improvizirati ili izraditi. Evo svih šest izvora svjetla. Neki nazivi su na engleskom, a to je zbog toga jer sam uglavnom dostupnu imao samo englesku literaturu, a nemam pojma da li hrvatska uopće postoji. Vjerovatno ima, u najmanju ruku udžbenik za srednjoškolce.

  • Glavno svijetlo – Key light, modeling light. Ono je najjače i direktno osvjetljava model, bilo da je direktno sa reflektorom i eventualno vratima, bilo da je omekšano kroz razne softboxove,  kišobrane, difuzore. Za portrete obično je snage 300-500 w, za cijelo tijelo i jače, ali poslužiti će i slabije ako vam je odstupno samo takvo.
  • Fill light ili dopunjujuće svjetlo. Slabije svjetlo koje služi za uklanjanje nepoželjnih sjena. Može se koristiti sa raznim modelatorima svjetla da se određena područja ostavi u mraku ili sjeni. Uobičajeno je omekšano, a može dolaziti i s bouncera (ova tehnika se koristi kada radimo portret pod suncem, dovoljno je staviti bijeli ili srebrni reflektor da osvjetli lice).
  • Ostala svjetla. Njih koristimo da bi naglasili neke detalje i dobili na trodimenzionalnosti slike, da bi odvojili model od pozadine ili jednostavno da bi dobili neki efekt (gobo na pozadinu). Svjetlo za pozadinsko osvjetljavanje glave je dosta bitno da dobijemo trodimenzionalnost jer onda dobivamo nešto poput vijenca na rubu kose i naglašavamo je. Za ova svjetla, pošto su manjeg intenziteta od prva dva (osim ponekad pozadinskog), možemo koristiti i obične kućne lampe. Samo treba biti pažljiv sa oblikovačima svjetla ili približavanjem svjetla modelu/pozadini pošto su ova svjetla vruća i mogu lako zapaliti papir, tkaninu ili, nedajbože, kosu (u slučaju zapaljenja kose, vrlo je lako moguće da biste bi mogli pretrpjeti veće fizičke ozljede od podivljalog modela pa stoga treba s ovim biti posebno oprezan).

Raspored namještanja svjetla je vrlo bitna stvar i idemo od posljednjeg prema prvom – prvo namještamo pozadinsko osvjetljenje i osvjetljenje kose i onda vidimo kako oni djeluju na model. Zatim palimo i namještamo fill svjetlo i na kraju glavno. Bitno je poigrati se i isprobati koje svjetlo daje kakav efekt. Rasvjeta ovisi i o modelu, obliku glave, frizuri…

Dvije su osnovne varijante rasvjete – široko i kratko. Obje mogu biti u nekoliko podvarijanti – direktno ili prednje, stražnje, bočno i 3/4.

1. Široko (broad) – puno osvjetljenje lica koje je okrenuto prema fotoaparatu:

3/4 široko osvjetljenje - univerzalno postavljena glavna rasvjeta gdje je fotoaparat blizu glavnog svjetla. Tako su minimalizirane sjene i lice je dobro osvjetljeno. Dobro je za različita lica, a posebno za normalna i uska. Isto tako je  pogodno za sve poze osim kada je lice okrenuto od fotoaparata.

Paramount ili leptir (butterfly), glamur rasvjeta – ovakva postava rasvjete dobra je za snene, glamurozne snimke, “ženske”, sa naglašenom nježnom kožom. Ime je dobila po filmskom Paramount studiju. Vjerovatno se sjećate kako su bila lica glumica iz starih, crno-bijelih filmova iz zlatnog doba tridesetih godina sjajna i nježna clic.

Glavno svjetlo se postavlja malo iznad razine očiju, a fill se postavlja ispod njega. Može se još dodati i reflektor. Tako se formira sjena ispod nosa koja je simetrična i doseže do pola puta između nosa i usnica. Danas se dosta koristi beauty dish za ovu namjenu jer daje mekano svjetlo. Relativno je skup (oko 100 eura), ali da se napraviti i u kućnoj radinosti i ženski dio publike će vam biti oduševljen sa snimkama napravljenim u ovoj tehnici i sa beauty dishem. Petlja (Loop) – ovo je varijacija na gore opisanu postavu. Glavno svjetlo je malo niže i bliže pozadini, a fill je na suprotnoj strani u razini fotoaparata i malo iznad glave modela. Ovako se dobiva nježna kružna sjena na obrazu koji je okrenut fill svjetlu.

Ovako postavljeno svjetlo pomaže da se lice raširi i dobro je kod rumenih obraza. Sjena koja ide ispod nosa, ne smije se dodirivati sa sjenom na obrazu. Kod ovakve postavke svjetla snimka će ispasti najsjajnije i najnježnije, a istovremeno ćemo dobiti trodimenzionalnost i tijela i lica. Jako efektno za ženske modele.

2. Kratko ili blisko osvjetljenje – potpuno osvjetljenje dijela lica koje je okrenuto od fotoaparata i djelomično osvjetljenje strane na koju fotoaparat gleda. Kratko osvjetljenje je dobro za dobiti dramatičnije sjene i vizualno sužava lice. Dobro je za široka lica.

3/4 osvjetljenje

Bočno osvjeteljnjeStražnje osvjetljenje

3/4 kratko osvjeltjenje – univerzalna postavka rasvjete. Sada je glavno svjetlo s druge strane i osvjetljava dio lica koji je okrenut od fotića. Tako vizualno izdužujemo lice. Ova postava je dobra za sve tipove lica, a snimka će dobro ispasti čak i ako model okrene lice na drugu stranu.Rembrandt (pod 45 stupnjeva) osvjeteljnje – Dramatično osvjeteljnje, “muški” ugođaj slike. Izvor glavnog svjetla je postavljen nagdje na razini obraza. Ovo nije svijetlo osvjetljenje (pogledajte Remrandtove slike, evo autoportret) i nastaje svojevrstan trokut od sjene visine otprilike visine nosa i širine oka.Podijeljeno (split) – samo jedan dio lica je osvjetljen,  ovim dobivamo tzv. “efekt svijeće”. Glavno svjetlo je u razini nosa, a fill je slabiji i može biti povišen i pomaknut prema fotoaparatu. Ova postava je efektna za izduljivanje lica i prikrivanje nedostataka.Profilno ili ovjenčano osvjetljenje – glavno svjetlo je iza modela i osoba gleda prema reflektoru ili fill osvjetljenju. Ova se postava glavnog svjetla koristi za konture, a fill svjetlo možemo koristiti da se naglasi kosa (sličnu namjenu, da istakne kosu ima i svjetlo za glavu iz gornjih postavki) i mora biti iznad modela.

Ovo su samo neke od postavki, osnovne na koje možete raditi varijacije na temu, eksperimentirajte, ovaj članak vam može biti samo priručnik da shvatite kakve efekte dobivate različitim pozicioniranjem svjetla i kakvu je postavku najbolje namjestiti za određeni tip lica i određeni model.

Zasigurno ćete najbolje efekte za ženske modele dobiti butterfly i loop postavkama, a dramatične close-up portrete odraslih muškaraca s oštrim crtama lica Rembrandt ili split postavkama. Važno je naći strpljivog modela, ali većina ljudi voli pozirati, a još više voli vidjeti sebe na dobroj fotki tako da ćete žrtve za eksperimentiranje lako naći. Pogotovo ako nekom isprintate ili razvijete fotku, slijedeći put tu osobu nećete morati vi pitati za fotkanje, pitat će vas sama.

U jednom od slijedećih članaka o rasvjeti ću se pozabaviti upotrebom pomagala za oblikovanje svjetla – bouceri, softboxovi, različiti reflektori, honey comb, kišobrani… i vidjet ćete kako najefektnije upotrijebiti jeftine ili besplatne dodatke da usmjerite svjetlo na cilj.

Tagovi: ,

2 odgovora na "Rasvjeta – postavke svjetla za snimanje modela u studiju"

Ostavi komentar

/a