Rubovi u PS-u – Refine edge alat

Sigurno ste imali koji put potrebu da selekciju uklopite u novu pozadinu, a da pritom rubovi izgledaju prirodno kao da je umetak zapravo dio te pozadine, a ne neke druge. U novijim verzijama Photoshopa postoji sjajan alat za prilagođavanje rubova. Refine edge i dostupan je na desnu tipku kada imamo odabran neki alat za selektiranje (ili Crop tool). Evo početne slike, izrezat ću ruku da bih je stavio na bijelu pozadinu. Ova tehnika će biti posebno korisna za one koji se bave stock fotografijom gdje je korisno izolirati objekt na nekoj pozadini.

Prvo selektirajte željeni dio slike. Ja sam ovdje koristio Pen tool, ali možete i neki drugi alat za selekciju. Umetnite selekciju u drug sliku ili stavite drugi layer ispod selektiranog dijela slike (recimo ispunjen bijelom). Kliknete desnom tipkom i odaberete Refine edge i dobivate dijalog.

Kako prelazite preko klizača, na dnu vam se pojavljuju objašnjenja. Ali kakav bi ovo bio blog da vas ostavim na tome i da ne napišem ja par riječi o svemu. Počet ćemo od kraja. Ne zato jer je na ovom svijetu sve naopako, nego je bolje prvo namjestiti zadnju opciju, pogotovo ako izoliramo objekt na nekoj pozadini.

Primijetili ste pri dnu one sličice koje sliče jedna na drugu, ali nisu iste. One služe da privremeno podesimo pozadinu i objekt po želji:

Prva vam opcija ostavlja preview pozadine kakav je, druga će staviti blagu roza boju u pozadinu, treća crnu (kao na slici), četvrta bijelu, a peta će pobijeliti objekt, zacrniti pozadinu i vidjet ćete samo prijelaz:

Ovo je korisno jer možete vidjeti da li imate kakvih artefakata ili ostataka pozadine (promotrite ponovo gornju sliku sa crnom pozadinom, vidi se rub koji je ostao selektiranjem).

Kad smo ovo namjestili, onda se idemo igrati klizačima:

Krenimo redom:

  1. Radijus – određuje koliko će biti dugačak prijelaz
  2. Kontrast – s ovim klizačem možemo ukloniti artefakte i da malo izoštri rub
  3. Smooth – određuje glatkoću ruba
  4. Feather – određuje koliko će nam zamutiti rub
  5. Contract/expand – određujemo na koju će se stranu rub proširiti – prema negativnoj strani ćemo malo “ukrasti” od objekta, na pozitivnoj širimo objekt prema van

S malo poigravanja, ne preview vidimo kako to izgleda:

I evo nekog konačnog rezultata, rubovi su mi nešto oštriji, mogao sam ih još smekšati, no to ovisi o vama i kako želite da vam sve to izgleda:

Tagovi: ,

Ostavi komentar

/a