Sam svoj majstor – Snoot

Kako smo odavno zaključili da je profi foto oprema skupa, a neke dodatke i ne koristimo često, onda su ti dodaci zapravo ne samo skupa, nego i nepotrebna investicija. Prije malo vremena sam vam demonstrirao kako napraviti honey comb, a danas sam izradio snoot. Na isti način kao i ovo danas, možete napraviti i barn doors, razne reflektore sa srebrnim, bijelim ili nekim drugim bojama, softbox ili nešto treće. Ovakve igračke su ekstremno lagane pa ih možete montirati na bilo koji blic bez opasnosti da će ga srušiti (kao što je npr. slučaj sa kupljenim modelarima svjetla kao što je beauty dish ili razni kolutovi).

Dobro je koristiti i čičak traku jer ih onda jednostavno zakačimo i otkačimo sa blica (čak i ako je riječ o studijskom monoblicu, možemo na njega zalijepiti traku pa pomoću nje montirati snoot). Što nam je sve trebalo za današnju igračku? Evo popisa.

  • Ljepljive trake – dvostrana ljepljiva traka i American duct tape, možemo koristiti i ljepilo umjesto prve, ali nema smisla, ovako je brže gotovo, ne prljamo se ljepilom i rad je uredniji. Jesam li spomenuo da ne izlijepimo sami sebe?
  • Aluminijska folija – vjerovatno je ima svako kućanstvo.
  • Karton – po mogućnosti tanji, recimo korice bilježnica ili tanje kutije hrane, lakše je manipulirati nego s onim debelim.
  • Čičak traka
  • Škare, skalpel
  • Mira i strpljenja

I da krenemo. Odmjerimo komad kartona, napravimo željeni oblik, zacrtamo gdje će nam biti spoj i počnemo lijepiti:

Dvostranu traku možemo polijepiti po cijeloj površini, ali je u principu sasvim ok ako između dvije ostavimo prostora koliko je traka široka (ovdje sam zalijepio još jednu po sredini i to je to)

Zatim odrežemo komad alu-folije koliki nam treba i zgnječimo ga (nemojte previše krvnički stegnuti ga u kuglu jer ga nećete nikad izravnati…).

Ako ga previše zgnječite, samo ćete napraviti beskorisnu kuglu koja će se poderati ako je probate izravnati, no, bolje je da su čim sitniji detalji…

…i pažljivo prilijepite na papir (ne zaboravite prethodno skinuti zaštitnu foliju s trake… najbolje je da skidate jednu po jednu i lagano ravnate i lijepite dalje da ne dobijete zračne džepove ako odlijepite sve trake pa samo stavite foliju gore i pljas)…

…kad je folija gotova, onda pažljivo zavrnemo do zacrtanih točaka (koje su ostale ispod folije pa ćete gađati otprilike… učite se iz mojih grešaka pa vi zacrtajte i s druge strane).

I vòila… Sad nam ostaje da uredimo rub (napravite obrub od crne trake cca 3-4 cm unutra cm) i zalijepimo čičak traku ako želimo. Možete napraviti male jezike kako sam ja napravio pa na njih zalijepiti čičak ili ga zalijepiti na onaj rub koji ćete napraviti iznutra.

Montirao sam snoot i zaposlio svoj standardni model – plastičnog fantoma koji je trebao završiti u smeću, ali sam ga spasio (zato jer radi na baterije, skida gaće i pokazuje dupe, a uz to pušta neke zvukove i smije se, bizarna igračka koje je skupljao stanoviti pokojni šaljivdžija).

Evo i prve slike, izvor svjetla je malo povišen pa sjene padaju prema dolje. Kod ljudskog modela bih svjetlo postavio u razinu obraza ili mrvicu više u razini sljepoočnica tako da dobijem dramatične sjene, ali prema drugom obrazu, a ne da sjena od nosa prekriva usnu i bradu (postave rasvjete). Sve slike su snimljene na 1/125, f9, ISO 100.

Slikano ravno prema osvjetljenom dijelu lica, blic je desno od mene.

Slikano s neosvjetljene strane lica, blic je s druge strane

Slikano odmah do blica, ali tako da mi je blic odmah s desna. Ako se pomaknemo do izvora svjetla, onda možemo manipulirati sjenama i uklopiti ih u kompoziciju. Sjajno za efektne slike cijelih osoba tako da tvore trokut sa sjenom (zapravo, ovo nema veze sa snootom, nego sa tehnikama slikanja i postavama svjetla, ali kad sam već počeo… dvije lekcije u jednom).

Eh, sad sam uzeo honey comb i montirao ga umjesto snoota. Postavke aparata i blica su ostale iste, 1/125, f9 i ISO 100. Blic je na manualno namješten na f12. Grid nema srebrni reflektor pa nam je kontrast nešto manji (srebrna daje veći kontrast, bijela odbija svjetlo, crna upija, zlatna zatopljuje, plava hladi…), a pošto je i kraći, daje nam jače svijetlo:

Još je primjetno kako nam grid daje svjetlo koje je u sredini jače i oštrije, a na rubovima tamnije. Kod snoota je malo mekše svjetlo i širi je kut kojega pokriva. Svaki od njih ima svoju namjenu, a ionako su me koštali oko 35 kn zajedno (s time da imam još ljepila, trake i slamčica za još najmanje 5 ovakvih igračaka) tako da se isplati napraviti oba i još dva-tri povrh toga.

Evo još jedna slika sa honey combom, ovaj put je objektiv malo više zatvoren i slika je bolja, 1/125, f16, ISO 100:

Eto, imam još jednu korisnu igračku. Što se mene tiče, napravit ću još jedan širi reflektor koji je odrezan pod kutom od 75 za osvjetljenje pozadine, a možda i još koji.

Na što treba pripaziti? Budite pažljivi, isplanirajte rad jer ćete morati sve baciti i krenuti isponova ako nešto krivo zalijepite. Provjerite na netu pod kojim kutevima su napravljene profi igračke pa probajte i vi barem pogoditi kut (sve ima svoj razlog, matematika je velika nauka) i najvažnije od svega. Pazite se vražjeg ljepila.

Ja ne znam, možda sam ja totalni nespretnjaković (a jesam, čudim se kako sam uopće preživio do današnjeg dana bez ozbiljnijih ozljeda, lomova ili trovanja), ali i ta ljepila i trake su svojevrsno oružje. Za samoubojice. Obje ove trake imaju jako ljepilo, ako vam se zalijepi za dlake i kožu, rasplakat ćete se dok je odlijepite (oni koji se depiliraju voskom, vjerovatno znaju o čemu pišem). Ako tu istu traku koriste po filmovima, onda sve one krasne glumice imaju depilaciju lica na snimanju i lice bi im bilo turbo crveno nakon onakvog čupanja trake pa pretpostavljam da koriste one specijalne, kineske, koje ne mogu slijepiti ni hrapavi papir.

Nadalje, ako ikako možete, nabavite čičak traku koja ima ljepljivu traku s donje strane. Ako ne, onda ćete je morati ljepiti super ljepilom, a to isto boli. Pošto taj vrag uhvati za cca minuti-dvije, morate držati stisnuto kad zalijepite. A postoji mogućnost da vam se tubica zalijepi za dlan ili prst. Kao meni. Pa počupate malo kože dok je skinete. A i prsti vam se mogu zalijepiti zajedno. Sloj ljepila ostane po jagodicama cijeli dan (nije da kopam nos, ali tu i tamo bih ga pročačkao, a ovako je to nemoguće jer grebe). Uz to, prst se može zalijepiti zajedno sa čičkom na papir pa morate sve počupati i odlijepiti.

A najgore od svega, dlake, ako vam kapne na nogu, a imate dlaka (ne znam da li je gore imati muške gorila-style dlake ili one sitne i nevidljive ženske), onda se pripremite na najgore čupanje skrutnutog čupa dlaka. Pa ako sve ovo radite u miru svoje sobe i sjedite u boksericama kao ja, onda vam se može dogoditi što i meni. Da vam kapne na nogu i vražje gaće se zalijepe za nogu. Na tri mjesta. I ni ne primijetite dok se ne dignete, a onda zaurlate jer ste počupali jedno od tri mjesta. A još 2 left to go…

Ma zato ja uopće ovo pišem? Prokleto ljepilo…

Nego, jeste li ikada probali slikati staklo – čaše, boce, staklene posude s tekućinom ili nečim drugim unutra? Prilično je zahtjevna tehnika koja zahtijeva dosta podešavanja i eksperimentiranja, čak i ako imate iskustva s takvim fotkama. Slijedeći članak će biti o tome. Ali ga neću napisati danas. Jer ću za eksperimentalne tekućine koristiti vino, pivo i rakiju. I naravno da ću ih popiti u toku snimanja.

Živjeli i ugodan vikend, pofotkajte nešto dobro.

Tagovi: ,

1 odgovor na "Sam svoj majstor – Snoot"

Ostavi komentar

/a