Stari kuzam.net je pošao u povijest

Ako itko prati ove stranice, primijetio je da nema više ničega. Eto, za vrijeme čišćenja servera, bio sam krajnje neoprezan i uz baze koje se vie ne koriste, obrisao sam i bazu starog kuzam.net site-a. Tako da je sve otišlo kvragu. Tj. svi postovi, tekstovi, linkovi i ostalo.

I sada, nakon dva tjedna razmišljanja, odlučio sam ići dalje, ali opet u novom konceptu. Odlučio sam posvetiti site fotografiji i videu, ne samo vlastitim fotkama, nego i dijeljenju mog znanja sa svijetom. Kako se već skoro deset godina aktivno bavim fotografiranjem, a više od petnaest i obradom fotografije, mogu reći da ponešto znam o tome. Prije par mjeseci, uredio sam mali studio s flash rasvjetom i krenuo korak dalje u studijskoh fotografiji, portreti, aktovi i objekti, makro fotke itd.

E, sada, na ovom site-u, ne želim, kako sam rekao, samo prezentirati svoj rad, nego i dati nekakve poduke o samom fotografiranju, od onih osnovnih koje su čuli svi koji su makar uzeli najobičniji i najjeftiniji digitalni fotić u ruke – osnove kadriranja, važnost svijetla i drugo, preko naprednih tehnika baratanjem svjetlom u studiju i na otvorenom (da, i to se može, s par jednostavnih dodataka možete utjecati čak i na direktno sunce) do DIY projekata (Do It Yourself – kako s malo para i puno volje napraviti neka vrlo skupa studijska pomagala – difuzore, beauty dish, bouncere i ostalo).

Naravno, danas fotkanje ne bi bilo fotkanje bez naknadne obrade. Što god vam netko govorio, danas dobra fotografija nije samo ona fotka koju savršeno okinete iz prve s time da savršeno pogodite balans bijele, ekspoziciju, svjetlo, pokrete i da uz to imate savršen model koji nema ni jedan madež na vratu niti prištić na licu ili dlačicu tamo gdje ne bi trebalo. Vremena takve fotografije su završila zajedno s završetkom upotrebe filma. Normalno, mnogi će i dalje upotrebljavati film, no, većina neće. I tu smo u prednosti nad fotografima iz sedamdesetih i osamdesetih godina koji su, koliko god oni bili tehnički i umjetnički dobri, morali muku mučiti s nekim stvarima jer skila kad je uslikana, takva je ostala uz neko sitno retuširanje i maskiranje.

Danas fotkamo u RAW formatu zato jer možemo naknadno promijeniti balans bijele, ekspoziciju, dodati filter pa tek onda procesiratu fotku kad smo zadovoljni početnom slikom. Danas imamo fotoaparate od petnaest i više megapiksela jer možemo cropati fotku (doduše, to se moglo i prije raditi i to uspješno, no ovdje govorim o jednostavnosti). Ne moramo upotrebljavati različite filmove za različitu osjetljivost ili za crno-bijele i fotke u boji. Crno bijele fotke u nekoliko varijacija napravimo naknadno, kao i sepia efekt i mnoge druge. I stvar je u cijeni, jednu memorijsku karticu možete upotrijebiti nebrojeno puta, dok filmove morate non-stop kupovati. Digitalnom obradom olakšane su montaže i retuširanje. Svi ste vidjeli fotke naslovnica ili kolaže u vjenčanim albumima. Efektne i lijepe slike možete izraditi pedantno i precizno.

Ako vam netko kaže da to nema veze s umjetnošću, možete mu slobodno reći da baljezga. Svaki alat koji koristimo je u službi naše kreativnosti, a o nama, ne o Photoshopu ili fotoaparatu od 20 000 kn i objektivu od 12 000, ovisi koliko će dobre biti te fotke, a ako upotrijebimo dostupne alate, samo možemo poboljšati vlastiti rad.

Odlučio sam pisati tempom od dva članka tjedno i nadam se da ću se toga i držati, pa čak i prekoračiti namjeru. Pošto sada, na početku imam nešto više materijala, pogotovo na području Photoshopa, možda bude nešto više članaka. Nadam se da će, kada site naraste, biti bar nekome koristan. Ja sam svoje znanje skupljao na sto raznih strana, kako na internetu, tako i po knjigama i od raznih ljudi, a otprilike isto toliko znanja je došlo iz prakse, samo po sebi, sistemom pokušaja i promašaja, eksperimentiranjem i slično. Jadni moji modeli, koji su mi služili kao pokusni kunići kad sam tek nabavio D-SLR i pokušavao fotkati, pretrpjeli su sate i sate pilanja i namještanja.  No, kad se vide na slikama koje smo napravili, ipak su zadovoljni što smo radili te foto sessione.

3 odgovora na "Stari kuzam.net je pošao u povijest"

  • i says:
  • Tom says:
  • Divko says:
Ostavi komentar

/a