Vaš mali studio

Portret fantoma Svi koji se bave fotografijom žele urediti svoj studio, makar mali, najmanji da mogu fotografirati malene objekte, igračke, hranu, piće, nakit, dim, kapanje vode, dijelove tijela (?) i bilo što drugo jer su ograničeni prostorom. Ako živite u malom stanu, onda znate da je nemoguće izdvojiti nešto prostora, pogotovo ako živite u skupini (neki je nazivaju i obitelj…) i ako vam je fotografija hobi (ono na što trošite vrijeme i pare umjesto da se bavite nečim korisnim, što god to bilo). Pogotovo ako živite sa djecom, onda znate da je nemoguće sačuvati makar komadić prostora u koji oni neće zaviriti i poigrati se s nađenim, a vaša fotooprema ne voli kad je netko dira osim vas. Ako spadate u one sretnike koji su mogu izdvojiti prostoriju za fotkanje, onda je opet vjerovatno da je to najmanja prostorija u kući ili u stanu pa ste opet ograničeni na par kvadrata prostora u koji morate strpati sve. A vjerovatno već do sada i bez mojih napisa, znate da vam za fotkanje nije dosta samo fotoaparat i ugrađeni blic, nego i malo rasvjete, nekakva pozadina i kulise i malo slobode da se možete i pomaknuti, a ne sjediti u stolici.

Ovdje ćemo demonstrirati kako za relativno malo love i u vrlo stisnutom prostoru, pa čak i u prostoriji 2,5×2 metra (da, to je ona prostorija manja i od zahoda, a služi vam za ostavu za krumpir i konzerve i sve stvari koje nikad više nećete koristiti, ali ih ne smijete baciti jer bi mogli nadrapati) tadalafil best price. Uglavnom, izbacite taj krumpir i ostale stvari (ako morate, idite toliko daleko da podmitite ukućane ili ih napijte da pristanu, cilj opravdava sredstvo) i za početak montirajte tamo jedan stol ako ga već nemate. Možete ga i sami napraviti, još i bolje ako upotrijebite najobičniju dasku jer onda možete u nju bušiti rupe za razne nosače i raditi što hoćete bez da oštetite pravi stol.

Zatim se pobrinite za pozadinu. U studiju gdje se snimaju osobe pozadina je uobičajeno tkanina ili papir namotan u rolu i razvuče se tako da model cijeli stoji na njoj. Tako ćemo i mi napraviti. Kupit ćemo nekoliko komada tvrdog, hamer papira u nekoliko raznih boja. Jedan komad košta od pet do sedam kuna i priuštite si da budete rasipni pa ih kupite pet različitih. Bijeli i crni obavezno.

Moramo napraviti nosač za tu pozadinu http://www.tadalafilgenerique.org/. Ako smijete bušiti po zidu ili stolu, možete postaviti nekakve nosače i između njih šipku, cijev, letvicu ili nešto slično. Ja sam upotrijebio običnu vješalicu i šipku sa starog sušila za rublje. Zatim kupite nekoliko kvačica koje možete naći u svakom trgovačkom centru s alatom. Obično ih prodaju u kompletima od nekoliko komada, a i u nekoliko veličina. Za sve ovo trebat će vam još nekih pedeset kunića, ako uračunate i pivu koju pijete da nadoknadite znoj koji gubite. To bi sada trebalo izgledati ovako:

Mini studio

Eh, sada imamo pozadinu, ali se moramo pobrinuti za svjetlo. Ako imate sreće, onda vaša prostorija ima i prozor tako da možete iskoristiti danje svijetlo, ali ako nemate, onda se morate pobrinuti za umjetno. Toplina dnevnog, sunčevog svjetla je oko 5500 Kelvina (i toplina svjetlosti blica), a toplina normalno osvjetljene sobe je oko 3200 Kelvina. Ako vam ove brojke ništa ne znače, shvatit ćete u praksi, a i vrlo skoro ću napisati jedan tekst o svjetlosti pa ću vam pojasniti sve. Ako želite malo više informacija, pogledajte na Wikipediji, tekst je, nažalost, na engleskom.

Uglavnom, poanta je u tome da je toplina svjetlosti povezana s osjetljivošću fotoaparata (ISO) i direktno utječe na balans bijele boje (kada je toplina svjetlosti manja, onda imamo više narančastih tonova na slici, a ako je veća, onda je više plavih. Zato moramo “naštelati” fotić jer ako ostavimo na automatskim postavkama, onda ćemo dobiti sliku s kojom nećemo moći ništa. Za sada je dovoljno znati da kod topline svjetla 5500 Kelvina, možemo slikati na ISO 100 s bilo kojim otvorom blende i odgovarajućom brzinom zatvarača (npr. f7.1 i 1/125 sec) i tada ćemo dobiti dobru fotku. Pod sobnim osvjetljenjem od 3200 moramo povećati ISO što dovodi do zrnatosti slike, a i otvor blende moramo staviti na maksimum što je kod jeftinijih objektiva obično 3,5 ili 4 pa ISO moramo staviti na 400, 800 ili više da slikamo bez blica i time dobivamo podeksponiranu i zrnatu sliku. Uglavnom, nije preporučljivo koristiti. Možemo nabaviti objektiv s većim otvorom blende (pisao sam o tome u prošlom postu), recimo 1.8 50mm je obično dosta jeftin (Canon je oko 100 eura). Time dobivamo nešto, ali to nije to, takav objektiv je namijenjen za slikanje u lošim uvjetima kada nemamo na raspolaganju blic, npr. koncerti ili neka druga događanja gdje smo predaleko da blicnemo do objekta.

Ugrađeni blic ne dolazi u obzir, makar montirali difuzor ili nekakav mini soft box jer svjetlost onda dolazi direktno iz smjera fotića i opet imamo loš rezultat s ružnim sjenama. Ako imate love, nabavite si blic (uostalom, to je dio obavezne opreme za ozbiljnije fotke). Jedan kao nijedan, rekli bi neki. Dva mala blica su teret, ali možete i tako krenuti, s nekim starijim polovnim blicevima (više o ovom jednom drugom prilikom). A možete nabaviti i dva manja ili srednja reflektora (cca 30 kn svaki ili oko 150 kn sa stalcima, oni žuti, kineski kojih ima u svakom gore spomenutom marketu) na halogene lampe. Troše struju, griju, ali daju jako svjetlo. Probajte pronaći neki koji ima obojano staklo ili ga sami obojajte u bijelo u debelom sloju (pazite, boja bi mogla izgorjeti ili se otopiti) ili ćete napraviti difuzor od obične stare, bijele majice koji ćete postaviti pola metra od reflektora (pazite da ne izazovete požar jer ovaj put neće pomoći ni podmićivanje da dobijete prostoriju na korištenje). Napravite okvir od žice i na njega montirajte tkaninu, zatim to montirajte na one nosače koje smo spominjali i učvrstite sa kvačicama. Bit će vam potrebna najmanje dva izvora svjetla da anulirate sjene. Kada radite sa “tvrdim” svjetlima, tj. reflektorima ili drugim lampama, onda morate računati na toplinu i konstantnu potrošnju struje, ali to su relativno jeftini izvori svjetlosti i ako nemate puno love, možete i tako urediti studio.

Ja imam studijske bliceve, a nabavio sam ih polovne za relativno sitne pare (300 €) i nasadio na one gore spomenute stalke od reflektora iz marketa.  Danas se može nabaviti set studijskih bliceva manje snage (oko 150-200 w) sa kišobranima ili softboxom i stalcima za nekih 3000 kn što generalno gledano i nije neka lova jer ih možete koristiti i za mini studio i za snimanje portreta pa i cijelih osoba. Ovako to izgleda kod mene, stare tenisice uključene…

A evo i rezultata:

Portret fantoma
Buba prasica

Kod ove sam okrenuo reflektor na pozadinu da odvojim objekt od nje, zato je ispala ova sjena, ali je cvijeće lijepo osvjetljeno i slika dobro izgleda:Vaza s ružama

Sada vam preostaje da se izborite za svoj prostor i malo potrudite oko uređenja. Ako i nemate puno love za rasvjetu, sjetite se da je dobro postavljena scena pola posla i potrudite se oko pozadine, rezultati neće izostati i biti ćete zadovoljni sa svojim radom. Samo da vas upozorim, ako se odlučite na rasvjetu reflektorima, nemojte puno maltretirati modele da poziraju jer će se kuhati i svjetlo će im blještati u oči tijekom cijelog poziranja i nakon jednog fotkanja, bježat će od vas kao od inkvizicije, radije uslikajte kolekciju kćerinih lutki i plišanih medeka, a ljude pustite na miru dok ne nabavite flasheve. I pazite da nešto ne zapalite s halogenim reflektorima. Ako se ne varam, sada ima za kupiti i reflektore s štednim žaruljama, ali nisam ih isprobao, a možda vas lik u Bauhausu ili Metrou čudno pogleda kad ga pitate koliku toplinu svjetlosti daje ta lampa. No možete pokušati…

Tagovi: , , ,

1 odgovor na "Vaš mali studio"

Ostavi komentar

/a